EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Кого изпитва днес ЕП?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кого изпитва днес ЕП?

mail13:40 | 01.10.2014прегледи 976 коментарикоментари 0


Номинираната за европейски комисар за регионалното развитие - румънската евродепутатка Корина Крецу, ще бъде изслушана днес в специализираната комисия на Европейския парламент, съобщава в. "Евениментул зилей". Изслушванията на номинираните от Жан-Клод Юнкер кандидат комисари започнаха в понеделник. Ако кандидатите преминат изпитите с успех, на 22 октомври ЕП следва да гласува в Страсбург състава на новата комисия и тя да встъпи в длъжност на 1 ноември.

Трима от най-критикуваните кандидати за бъдещи еврокомисари ще застанат днес на изпит пред Европейския парламент – Джонатан Хил (Великобритания), Мигел Канете (Испания) и Тибор Наврачич (Унгария). Срещу всеки от тях досега бяха изразени сериозни съмнения, че са в състояние да упражняват отговорностите, определени от председателя на новата ЕК Жан-Клод Юкер.
Канете, предложен за еврокомисар по енергетиката и климата, търпи критика заради това, че като министър е възпрепятствал развитието на възобновяемата енергия. В допълнение той е имал дялове в дружество за добив на изкопаеми горива, които е продал.
За Хил, предложен за еврокомисар по финансовата стабилност, финансовите услуги и съюза на капиталовите пазари, вече бе посочено, че има солидна биография на лобист, свързан с Лондонското сити, затова не изглежда правилният човек за дадената длъжност.
Наврачич, кандидат за еврокомисар по образованието, културата, младежта и гражданството, е упрекван, че е бил "мозъкът" зад изготвянето на законодателството, ограничило свободата на медиите в Унгария.
Днес общо шестима кандидати за еврокомисари ще застанат пред ЕП. През изслушванията, които започнаха в понеделник, вече преминаха 10 кандидати. Германецът Гюнтер Йотингер, член на досегашната комисия и кандидат за нов мандат с ресор цифровата икономика, бе изправен пред евродепутати от рекорден брой комисии - пет. Критиките след неговото изслушване са многобройни и в обобщение твърдят, че той е некомпетентен за възможните си бъдещи отговорности. Дава се пример с това, че Йотингер определил изтичането на откраднатите интимни снимки на известни личности като проява на глупост от тяхна страна. Когато някоя известна личност е толкова глупава, че да постави голите си снимки си в интернет, не бива да очаква, че ние ще я защитаваме, заявил кандидатът, цитиран от германски и белгийски медии. Хората не могат да бъдат напълно защитени от собствената им глупост, добавил той, с което показал, че изобщо не разбира за какво става въпрос в случая с разбитите пароли на облачните услуги, ползвани от засегнатите от кражбите. Пресата пита дали по тази логика не би било редно жертвите на обири да споделят вината с крадците и коментира, че хората не трябва да очакват много от Йотингер.

Изслушването на българския кандидат за еврокомисар Кристалина Георгиева е утре.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1014