EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Кога ще свърши петролът в Русия?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кога ще свърши петролът в Русия?

mail06:50 | 10.04.2017прегледи 1363 коментарикоментари 0


Последното от големите руски сухоземни находища на петрол – Ергинското в Ханти-Мансийския автономен окръг – е обявено за продан. Победителят ще стане ясен до 7 юни. Началната цена за находището е 7 милиарда рубли ($123 милиона).

Проучените запаси от нефт в това находище се оценяват на 64,971 милиона тона, а перспективните – на 307,195 милиона тона. За толкова апетитно парче има доста кандидати. Сред тях са и "Роснефт", и "Газпром нефт", и "Независимата нефто-газова компания", и "Сургутнефтгаз", и "НОВАТЕК". Едно от условията на тръжната процедура е преработката на цялото количество нефт от находището да се осъществява в руски нефтопреработвателни предприятия.

Кога ще свърши петролът в Русия?

Това е последното крупно традиционно находище на нефт, което Русия имаше като резерв. Какво ще се случи в бъдеще?

Неотдавна директорът на "Сбербанк" Герман Греф заяви, че суровините ще стигнат едва до 2028-2032 г., т.е. само за 10-20 години. Някои експерти обаче не са съгласни с това.

През март министърът на енергетиката Александър Новак заяви, че Русия притежава проучени запаси от нефт и газ за повече от 50 години (себестойността на добива е едва $10-15 за барел) и в допълнение към него има огромен потенциал от въглеводороди, който се намира в арктическия шелф.

"С удивление чета всякакви стряскащи материали, че петролът в Русия скоро ще свърши и че "всичко е загубено", казва в интервю за ТАСС министърът на природните ресурси и екологията Сергей Донской. "Нека е ясно: проучените традиционни запаси от горива ще ни стигнат минимум за още 30 години. И то ако в геолого-проучвателните дейности не се прилагат нови технологии. А ние ежегодно прилагаме такива, затова след 30 години ще ни стигат за още толкова напред".

Действително в Западен Сибир част от находищата са близо до изчерпването си. Но в Русия има редица мащабни по международните стандарти находища със запаси от милиарди барели. Просто засега този петрол не е включен в баланса. Например запасите от петрол в шелфа на Западносибирския басейн се оценяват на 3,6 милиарда барела, а тези от шелфа на Баренцово море – на 7,4 милиарда.

В тези региони обаче трябва да се създаде, фактически от нулата, цялата петролна инфраструктура, отбелязва Роман Ткачук от брокерската компания "Алпари". Освен това, нефтените предприятия трябва да си осигурят кредитиране, което при текущите ниски цени на петрола не е желателно. А и трябва да се привличат чуждестранни партньори, за да се гарантират пазарите за реализация на продукцията.

"Най-важното последствие от извършената в САЩ шистова революция, е че тя показа съществуването на неконвенционален нефт. Това е нов вид петрол, който позволи новите запаси да бъдат включени в баланса. Това касае не само шистовия нефт, но и добива на нефт от битумни пясъци и т.н.", казва Симонов.

Колко струва разработката на нови находища?

Ясно е, че себестойността на добива на неконвенционален нефт ще бъде по-висока, а и тепърва трябва да се проучва. Засега шелфът е изключително слабо проучен. "Но едно е, когато притежавате по-скъп петрол, а съвсем друго е, когато нямате никакъв. Например Япония няма никакъв, а ние имаме. Америка притежава шистов нефт, Канада – битумен, ние имаме Баженовите шисти в Западен Сибир и шелфовете", отбелязва Симонов.

Освен това, периодът на ниски цени на петрола няма да е вечен. А и за извличане от шелфа не са нужни $100 за барел. "Според нашите изчисления повечето проекти в Източен Сибир и на шелфа стават ефективни при цени на петрола в диапазона $60-80 за барел. Но освен това, за експлоатацията на шелфа на Арктика е необходимо да се внедрят модерни технологии, каквито притежават западните страни. Затова усвояването може да опре и до въпроса за отмяна на санкциите", казва Роман Ткачук.

Ако петролът сорт Брент обаче продължава да се търгува на цени под $60-70 долара, то руските компании ще бъдат принудени да продължават да "изстискват сока" на находищата в Западен Сибир и Ханти-Мансийския автономен окръг, като за целта поставят допълнителни сонди.

Източник: Руски дневник

Оригиналният текст на руски език на сайта https://vz.ru/economy/2017/3/28/863885.html


Тагове: Русия, петрол
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg