EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Кога ставаш "стар" европеец?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кога ставаш "стар" европеец?

mail14:00 | 13.01.2012прегледи 561 коментарикоментари 0


Ново проучване сочи, че европейците са готови за "активен живот в напреднала възраст", съобщи Европейската комисия. За да отбележи началото на 2012 г., обявена за ЕК за година на активния живот на възрастните хора и солидарността между поколенията, комисията представи проучване на Евробарометър, според което 71 на сто от европейците осъзнават, че населението на Европа застарява, а 42 % изразяват тревога от това, информира БТА. Резултатите рязко се разминават с вижданията на специалистите, които разработват политиките и според които демографското застаряване е огромно предизвикателство, посочва комисията. Според повечето граждани, хората над 55 години имат съществена роля във важни области за обществото. Над 60 % са съгласни, че всеки трябва да има възможност да работи и след пенсионна възраст, а всеки трети посочва, че иска да работи по-дълго. Хората, на които предстои да се пенсионират по-скоро, са по-склонни да споделят този възглед, отколкото по-младото поколение.
Проучването показва, че определенията за "млад" и "стар" в отделните държави много се различават. В Малта, Португалия и Швеция като млади се възприемат хората, които не са навършили 37 години, а в Кипър и Гърция за млади се определят хората до 50-годишна възраст. Според повечето европейци хората започват да бъдат възприемани като стари точно преди да навършат 64 години, а след навършването на 41,8 години вече не биват приемани за млади. Възприятията се различават според възрастта и пола на отговорилите - според жените старостта започва малко по-късно (на 65 години), за разлика от мъжете, според които старостта настъпва на 62,7 години.

Въпреки че пенсионната възраст обикновено е 65 години, през 2009 г. хората са напускали пазара на труда на средна възраст около 61,5 години. Общо 42 на сто от европейците смятат, че ще бъдат в състояние да изпълняват сегашната си работа и след като навършат 65 години, а 17 на сто допускат, че няма да могат да вършат сегашната си работа, докато станат на 60 години. Една трета от европейците заявяват, че биха искали да продължат да работят, след като навършат пенсионна възраст, а близо две трети признават, че възможността да съчетават заетост на непълно работно време с частична пенсия ги привлича повече от перспективата изцяло да се пенсионират.
Активността в напреднала възраст не е свързана само със заетостта, сочи изследването. Всеки четвърти европеец (включително хората на възраст над 55 години) посочва, че се занимава с доброволческа работа. В страни с по-слабо развити традиции в доброволчеството по-голям процент от хората заявяват, че са помагали или са оказвали подкрепа на други хора извън собственото им домакинство. Такава помощ са оказвали 36 на сто от европейците на възраст над 55 години. Общо 15 на сто от отговорилите на възраст над 55 години се грижат за по-възрастен член на семейството, а 42 на сто са правили това в миналото.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg