EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Кога децата посещават нелегални сайтове?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кога децата посещават нелегални сайтове?

mail14:40 | 10.11.2011прегледи 602 коментарикоментари 0


Най-подходящата възраст за старт на дискусията между родителите и децата им по темата за отговорно използване на интернет е 11 години, става ясно от ново проучване. Според данните от него, повече от една четвърт от децата започват да посещават нелегални уебсайтове на тази възраст. Изследване на 1000 деца между 11 и 16-годишна възраст, проведено от специалистите в младежките проучвания Dubit, показва че:

• На 11 години, всяко пето дете (21 %) посещава редовно нелегални сайтове за споделяне на музика, филми, ТВ- и видео съдържание;

• На 12 години, над една четвърт (28 %) от децата редовно посещават нелегални сайтове за споделяне на музика, филми, ТВ- и видео съдържание;

• На 13 години, почти половината (42 %) от децата редовно посещават нелегални сайтове за споделяне на музика, филми, ТВ- и видео съдържание.

Близо три четвърти (73 %) от децата научават за нелегалните уебсайтове за споделяне на файлове от свои приятели. Повече от половината (53 %) деца на възраст между 11 и 16 години използват интернет без родителски контрол в своите стаи или докато са извън дома си - през смартфони и други устройства, свързани с интернет. В същото време близо половината от децата споделят, че ще се радват да получат повече информация за безопасното и отговорно използване на интернет от страна на своите родители (40 %) и учители (51 %).
“Голяма част от родителите с увереност казват на децата си, че е погрешно да се краде в реалния живот, но е изключително важно също така да помогнат на децата си да разберат какво поведение е допустимо и какво не и онлайн, и какви са последствията”, коментира детският психолог, проф. Таня Байрън, която участва в доброволческата организация Childnet International (http://www.childnet-int.org/) и помага на родители и учители да говорят с техните деца относно безопасното и отговорно използване на интернет. „Знаем, че много родители се интересуват от това да знаят какво правят техните деца онлайн. От нашата работа в училищата знаем също така, че доста често родителите са объркани от това какво може и какво не може да се прави безопасно и легално в интернет”, смята и Лусинда Фел от Childnet International. “Ето защо създадохме наръчник за учители и родители, който им дава безплатна практическа информация и ги съветва относно достъпа до забавления онлайн, като подкрепя концепцията за отговорно дигитално гражданство – идеята да се отнасяме сигурно и отговорно онлайн, така както бихме се отнасяли офлайн”, каза още тя.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4164