EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Кога да споменаваме имената на компании?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кога да споменаваме имената на компании?

mail12:06 | 22.07.2016прегледи 3723 коментарикоментари 0


Няма пречки при отразяването на имената на компаниите в електронните медии, когато става въпрос за социално отговорни кампании и инициативи, въпреки че практиката това да не се случва все още продължава. Това стана ясно на организираната от БДВО дискусия на тема „Кой стои зад доброто?

Дискусията успя да събере медийния регулатор и много бизнес и професионални организации в сферата на НПО, медиите, ПР и рекламата – СЕМ, БДВО, БАПРА, БДФ, Фондация „За нашите деца“, Българска мрежа на Глобалния договор на ООН, MediaMixx, АБРО, БАР, НСС, БАКА, както и представители на Мтел и Софарма.

Голяма част от  участниците се съгласиха, че проблемът за неспоменаването на имената на компаниите и организациите, реализирали КСО проекти, е съществен. Този проблем, популярен в ПР средите като „една компания направи едно добро“, произтича от липса на разбиране и желание от страна на медиите да популяризират компаниите, стоящи зад каузите. Друга причина е автоцензурата от страна на журналистите и интервюираните в медиите поради непознаване на законовата рамка по въпроса. Представителите на СЕМ, които взеха участие в дискусията, специално подчертаха, че няма забрана за споменаване на търговски марки, когато те не съдържат характеристиките на скрито търговско съобщение и цитираха издадените от регулатора още през 2012 г. Методически указания.

Представителите на НПО сектора, ПР и рекламните организации изтъкнаха ползите за обществото от споменаването на имената на компаниите за по-добра информираност на хората, за популяризирането на важни за обществото ценности и за повишаването на чувствителността към хората от по-уязвими социални групи. Присъстващите представители на медийни организации обаче настояха, че има пречки при отразяването на търговски марки и насочиха вниманието към невъзможността в една програма да се включат много новини, свързани с КСО проекти.

В хода на дискусията бяха повдигнати още темите за отсъствието на „добрата новина“ от медийния дневен ред, слабото присъствие на икономически теми и трудността бизнес новини да бъдат отразявани.

Организаторите от БДВО подготвят декларация от името на участниците в дискусията, чиято идея е организациите да поемат ангажимент да работят за по-добра информираност за хората, за коректното отразяване на информацията и за разпространението на важните за обществото ценности.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg