EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

КНСБ:600 хил. българки не искат да работят

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

КНСБ:600 хил. българки не искат да работят

mail18:10 | 15.03.2018прегледи 4046 коментарикоментари 0


Над 600 хиляди са неработещите българки, които отказват да се включат на пазара на труда. Една трета от тях посочват за причина семейството и личните ангажименти, показват данни на КНСБ. Според Виолета Иванова от синдиката, разликата в заплащането между мъжете и жените е около 14% в полза на мъжа. 

Цитираните данни сочат, че в България липсват достатъчно условия, които да насърчават женската трудова активност и добри възможности жените да съчетават трудовия и семейния живот, а в редица икономически отрасли разликата в заплащането на мъжкия и женския труд при еднакви условия достига до 30%, казва Виолета Иванова: 

"Най-вече са в здравеопазването. Дори и в промишлеността имаме големи различия. 24 процента е разликата между заплащането на мъжете и жените в промишлеността, където пък има около 70 процента наети жени".

Заетостта на жените е концентрирана в нископлатените отрасли на леката промишленост, докато високоплатените позиции се заемат предимно от мъжете:

"Когато направихме едно съотношение между заетите висшисти, разликата в заплащането между мъжете и жените е около 15 процента. С висше образование са близо 60 процента от жените. Повечето жени са с висше образование, но въпреки това разликата в заплащането е в полза на мъжете".


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg