EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

КНСБ настоява за ежегодно увеличение на пенсиите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

КНСБ настоява за ежегодно увеличение на пенсиите

mail11:10 | 17.03.2021прегледи 1076 коментарикоментари 0


Президентът на КНСБ Пламен Димитров на среща с ВМРО представи искането на синдиката за 15% ежегодно увеличение на пенсиите, а не преизчисляването им. Според Димитров преизчисляването на пенсиите би променило модела на пенсионно осигуряване, ще разруши системата, ще доведе до несправедливост, защото половината пенсионери ще получат едно добро увеличение, а другата половина нищо. КНСБ смята, че така и мотивацията на младите да се осигуряват на пълни размери на доходите ще бъде тотално разрушена.

КНСБ настоява изпреварващото увеличение на пенсиите да става по два начина - през годишното осъвременяване, което от синдиката държат да продължи, както и чрез увеличаване на тежестта на коефициента на всяка година стаж в пенсионната формула, което отчита приноса на всеки осигурен и пенсионер. Ежегодно КНСБ дава предложения в тази посока, за да могат пенсиите да растат изпреварващо.

КНСБ предлага средното дневно обезщетение за безработица да нарасне от 26 лв. на ден на 70 лв. на ден (от 573 лв. месечно на 1 477 лв. месечно в края на периода - 2025 година).

Аналогичен подход се предлага и за нарастването на минималното обезщетение за безработица до 2025 г. То трябва да нарасне от 264 лв., колкото е в момента на месец (12 лв. на ден), до сума, която да е равна на 60 на сто от установената минимална работна заплата за страната. Това означава, че към 2025 г. размерът на минималното обезщетение за безработица трябва да бъде - 743 лв. на месец (35 лв. на ден), смятат от КНСБ.

Подобен ръст трябва да претърпят и разходите за обезщетение за отглеждане на малко дете до 2 г. възраст, което за да запази сегашното съотношение към МРЗ за страната, но към предлаганите от КНСБ нива, следва да бъде почти удвоено като размер - от 380 лв. да стане 730 лв.

Лидерът на КНСБ припомни и исканията за средната работна заплата и за минималната работна заплата - средната да стане 2450 -2560 лева през 2025 г., а минималната поне 1240 лева. Така, според КНСБ, в България няма да има работещи бедни, както и ще се разрешат голяма част от проблемите с емиграцията.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg