EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

КНСБ: Най-високата пенсия = 1050 лв.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

КНСБ: Най-високата пенсия = 1050 лв.

mail06:40 | 13.07.2017прегледи 21333 коментарикоментари 0


Максималният осигурителен доход да се увеличи на 3000 лв, а най-високата пенсия да стане 1050 лв. Това предлага най-голямата обществена организация КНСБ, обяви пред журналисти националният секретар Ася Гонева на семинар в с. Белчин.

Сега максималната сума, която могат да получат пенсионерите е 910 лв.  По данни на синдиката 45,5 хиляди пенсионери не получават в момента пълния размер на пенсията си

Ако правителството не поеме ангажимент да съхрани механизма за договаряне на минималните осигурителни доходи, КНСБ си запазва правото да организира протести. Това гласи позиция на синдиката, гласувана на координационния съвет на КНСБ.

Данните сочат, че след отказа на бизнеса да договаря минимални доходи през миналата година, половината от работниците  вече  са осигурени на минимална заплата. Според КНКБ, правителството и политиците толерират бойкота на бизнеса, което може да се повтори и през тази година, обясни Ася Гонева.
КНСБ ще сезира и главния прокурор за работодатели, които умишлено крият осигуровки. Деянието е криминализирано от миналата година но до момента няма осъден работодател, обяви президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Осигуровката за безработица да се повиши с 1 процент и да стане 2 на сто, настояват още от КНСБ. Това ще позволи фонда за обезщетения да не бъде на „червено“ и месечното минимално обезщетение да се повиши на 300 лева . От 8 години най-ниският  му размер е 150 лева, въпреки нарастването на минималната заплата. Според Ася Гонева повишението на вноската ще осигури още 56 милиона лева приходи в НОИ.

КНСБ настоява още, хората да имат право на обезщетение за безработица, когато са работили 12 месеца от последните 24. Сега то се отпуска само при работа в  9 последователни месеца  от последните 12. Подобна промяна ще помогне на сезонните работници, които трудно работят в продължение на 9 месеца без прекъсване, смятат от синдиката.
 

 


Тагове: КНСБ, пенсия
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4153