EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

КНСБ иска по-високи заплати за 2019

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

КНСБ иска по-високи заплати за 2019

mail10:11 | 09.07.2018прегледи 565 коментарикоментари 0


Искането на КНСБ е да бъдат осигурени допълнителни 991,4 милиона лева за заплати в държавния бюджет за 2019 г., каза във Варна президентът на синдиката Пламен Димитров. По думите му към средствата за капиталови разходи и издръжка трябва да бъдат отпуснати още 691,5 милиона лева.
Основните критики на КНСБ към управленската политика в момента са насочени към пазара на труда и социалната сфера, допълни Димитров. Той уточни, че е наложително да бъде реализирана нова политика по доходите и заплатите да нарастват с между 12 и 15 процента ежегодно през следващите 4 години.
Позицията на синдиката е, че е наложително социалната система в страната да бъде коренно променена. Ръководството на организацията настоява още през 2019 г. да започнат да действат фондовете за квалификация и преквалификация на работещите, което ще подобри състоянието на пазара на труда у нас. Със същата цел КНСБ ще иска да бъде разработена и национална програма за подобряване дигиталните умения на населението, каза Димитров.
След вдигането на цените на тока и парното от 1 юли синдикатът е направил експресна предварителна оценка как те ще се отразят на издръжката на живота. Данните сочат, че се очаква тя да се повиши с 1,2 процента, като издръжката за нормалното съществуване на 4-членно семейство ще достигне 2 354 лева. Освен това поскъпването на тока и парното ще доведе и до увеличаване на енергийната бедност в страната.
Позициите на КНСБ бяха представени днес на семинар за журналисти във Варна.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg