EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

КНСБ: 86 фирми, засегнати от кризата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

КНСБ: 86 фирми, засегнати от кризата

mail09:07 | 23.04.2020прегледи 10030 коментарикоментари 0


86 средни и големи предприятия са засегнати до този момент от кризата. В тях са заети над 46 245 служители. Това показва проучване на КНСБ към 21 април чрез регионалните стуктури на КНСБ в цялата страна за социалното напрежение във фирмите и учреждения за ефектите от пандемията с COVID–19. Общо наблюдаваните предприятия са 114. 

Анализът на данните показва, че в големите предприятия и бюджетните организации, в които има изградени синдикални организации, с няколко изключения, към този етап не са предприети съкращения на персонал. Това се дължи основно на непрестанния социален диалог и възможностите, договорени чрез колективните трудови договори и показва предимствата от наличието на такива и в трудни ситуации като настоящата. 

Съкращения на работници или предстоящи такива се наблюдават в 13 на сто от фирмите. В 78% от предприятията работниците са в платен отпуск, а в 26 на сто - в неплатен.

Най-много засегнати предприятия (извън ресторантьорство, хотелиерство, туризма и кафетерийната сфера) има във ВиК сектора, леката промишленост, автомобилостроенето, транспорта ( предимно вътрешен), преработващата промишленост. Военната промишленост и сектор дървообработване също са засегнати. Усещат се засилващи проблеми и в бюжетния сектор. Най-много засегнати работещи са в градовете Казанлък, Благоевград, Добрич, Стара Загора, Димитровград, Враца, Сливен, Габрово, Разлог, Банско, следван от Бургас, Варна и Хасково.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg