EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

КНСБ: 23 млрд.лв. произвежда сивата икономика

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

КНСБ: 23 млрд.лв. произвежда сивата икономика

mail15:07 | 08.07.2019прегледи 700 коментарикоментари 0


„По официални данни около 21% от българската икономика може да бъде квалифицирана като сива. Този процент е дял от БВП. Той означава, че над 23 млрд. лв. от недекларирани дейности се случват „на сиво“ и по никакъв начин не стигат до облагане с осигуровки и с данъци. Това е една пета от целия ни БВП.“ Това заяви в Плевен президентът на КНСБ Пламен Димитров. Заедно с него в града дойдоха лидерът на федерацията на независимите синдикати в земеделието Светла Василева, националните секретари на КНСБ Даниела Алексиева, Ася Гонева и Тодор Капитанов.

Повод за посещението им беше започналата преди няколко седмици кампания на КНСБ „Сивото убива!“, която ще бъде представена в цялата страна. . Тя е разработена по проект №BG05SFOP001-2.009-0174 „Активно гражданско участие за превенция и ограничаване на недекларираната заетост в България“, финансиран от Оперативна програма „Добро управление“, съфинансирана от ЕС чрез Европейския социален фонд. Основната цел на проекта е разработване и отправяне на препоръки за подобряване на регулаторната среда и ефективността на политиките за превенция и ограничаване на недекларираната заетост в България при спазване на принципа на открито и отговорно управление.
„Този „сив“ капитал генерира огромни „сиви“ обороти, „сиви“ потоци, които определят възможността да се плаща на „сиво“ и на „черно“. След това се появява явлението „недеклариран труд“, „сива заетост“, наемане без договори и др.“, допълни Пламен Димитров. Той съобщи още, че недекларираната заетост в България е около 16 на сто от общата. Тя е по-ниска от някои държави в Източна Европа – в Полша е 38 на сто, в Румъния е около 29 на сто, в Словакия е около 16,7 на сто, а средно за ЕС тя е 11 на сто. „Усилията, които всички ние полагаме за изсветляване на сивия сектор в икономиката, дават известен резултат. Той обаче не е такъв, какъвто ни се иска. В Плевен най-много нарушения по трудови правоотношения, констатирани от Инспекцията по труда през миналата година, са в сектора „строителство на съоръжения“ – 90 случая. Градът е на второ място – след София, по брой на нарушенията в този сектор“, съобщи още Пламен Димитров.
„За нас барометър за сивата икономика са сигналите, които гражданите подават – допълни Борис Петков, директор на плевенската Инспекция по труда. – За цялата система на Главна инспекция по труда постъпват годишно около 12 000 сигнала. При нас в Плевен те са около 350-360 сигнала на година. За полугодието на 2019 г. имаме постъпили 170 сигнала. Те са свързани предимно с неполучени трудови възнаграждения, със „заплати в плик“ или със сключени договори за четиричасов ден, а работа на пълно работно време. Тези изкривявания на нормалната икономика са в ущърб както на работещите, така и на цялото общество.“

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg