EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Кметът Фандъкова за 2014

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кметът Фандъкова за 2014

mail14:45 | 16.12.2013прегледи 1437 коментарикоментари 0


Столичната община не предвижда увеличаване на местните данъци и таксата "битови отпадъци" през 2014 година, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова. Бюджетът за 2014 г. е възлиза на 1,4 млрд. лв. - с около 230 млн. лв. повече от миналогодишния, поради увеличението с 244 млн. лв. на Капиталовата програма, която за догодина ще бъде 697,203 млн. лв. Това е най-голямата Капиталова програма през последните години. 67% от тези средства се предоставят безвъзмездно по оперативните програми на ЕС, подчерта кметът на София. Тя каза, че близо 3 млрд. лв. са привлечени от Столичната община за развитието на града.
Основните сфери, които ще бъдат финансирани догодина са транспорт с подмяната на превозни средства, инфраструктура, екология и образование, както и култура и културноисторическо наследство, отбеляза столичният кмет. Тя припомни, че през тази  година бе откриването на подземния археологически музей под базиликата "Света София", а следващата година предстои врати да отвори Музеят за история на София.
Основен принцип в бюджета е реализъм в приходите, строга финансова дисциплина и максимално привличане на европейски средства, посочи Фандъкова. Тя каза, след промяната в данъка върху МПС общината ще предложи най-високия възможен процент отстъпка върху данъка на автомобили с катализатори, които не отговарят на заложените европейски стандарти, а именно 40% отстъпка. Тя досега беше 50%, припомни кметът.

Столичната община продължава и проекта за инсталацията за битови отпадъци. Имахме пълна готовност за подписване на договора с избрания изпълнител, посочи кметът. По думите й след като са приключили всички съдебни процедури в Столичната община е получена информация за подадена жалба в ЕК срещу изграждането на инсталацията за механично и биологично третиране на отпадъци. За този толкова сериозен проект и средства, които Европа ни отпуска безвъзмездно, сме длъжни да дадем всички отговори, заяви Фандъкова. Тя е поискала по официален път потвърждения на оспорваните в жалбата референции. Готови сме във всеки момент за подписване на договора, но трябва да спазим изискванията, каза Фандъкова. Тя посочи, че след Нова година ще започне пробната експлоатация на втората фаза от интегрираната система за компостиране на зелени и биоразградими отпадъци на площадка "Хан Богров."
Източник:БТА
 


Тагове: Фандъкова, 2014
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 868