EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Кметове против парк „Българско Черноморие“

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кметове против парк „Българско Черноморие“

mail18:00 | 16.07.2014прегледи 1498 коментарикоментари 0


Без презентации и обсъждане премина втората поред обществена дискусия за създаването на Национален парк „Българско Черноморие“, която се проведе в Созопол. Първата дискусия в Бургас се провали, след като собственици на земи изгониха представителите на МОСВ и БАН от залата на Областната управа.

Кметовете на Созопол, Приморско и Царево Панайот Трези, Димитър Германов и Георги Лапчев, както и главните архитекти на общините изразиха категоричното си несъгласие за създаването на Парк "Българско черноморие".

Предложената територия не е единна, проектът не е съобразен с българското законодателство и няма икономическа обосновка, бяха част от възраженията на местната власт.

Аз не виждам защо трябва да отиваме към тая тежка, тромава структура, наречена национален парк, за която трябва да се хвърлят милиони левове да се издържа, като може с една заповед на министерството и казусът ще се реши.

Отделен е въпросът, кому е нужен такъв мастодонт? Това е огромна по територия парк, който изключително трудно би бил управляван и оттука нататъка ще започнат едни конфликти.

Това предложение трябва да бъде оттеглено официално от Министерството на околната среда. То не е съвместено с българското законодателство. В този си вид предложението обрича на гибел, да речем ловния туризъм. Как е възможно цяла територия на Държавно ловно стопанство "Ропотамо" да бъде включена в това предложение?! В националните паркове ловът е забранен.

На обществената дискусия присъстваха едва 15 души представители на местната власт и на неправителствени организации. Това не е обществено обсъждане, а само предварително проучване каза заместник-министърът на околната среда и водите Атанас Костадинов.

В момента сме в много ранна фаза. Представена е една научна информация за защитените видове, зони и местности по българското Черноморие. Финално до идеята за цялостен устройствен правилник, план за управление и съществуването на административна структура като национален парк, има доста вода да изтече.

Три обществени дискусии в Бургас, Варна и Балчик ще се проведат още по проекта за създаване на Национален парк Българско Черноморие. БНР


Тагове: кметове, парк
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg