EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Ключът за ПРСР 2014-2020

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ключът за ПРСР 2014-2020

mail15:15 | 04.10.2015прегледи 1353 коментарикоментари 0


Ключовите думи за новия период на Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 са Приоритети, Цели и Резултати, стана ясно на провелата се в София конференция „Предизвикателства за развитие на сектор Земеделие“.

Най-важните приоритети, които ЕК е определила за новия програмен период, са трансфера на знания, насърчаване на иновациите, управление на риска, диверсификация и социално включване и не на последно място – ценности, свързани с биоразнообразието, ландшафта и природните ресурси. Това обяви ръководителят на Главна дирекция „Земеделие” към Европейската комисия Михаел Пилке. Според него внедряването на иновации е от съществено значение, за да може да се свърже сектор земеделие с науката, а това от своя страна да доведе до по-добри резултати.

Според зам. министъра на земеделието и храните Васил Грудев ПРСР е основният инструмент за инвестиции в земеделието, но не е единственият. Основният финансов ресурс, който ще влезе в сектора е по линия на директните плащания на площ, а като допълнителна възможност ще бъдат средствата по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020. Грудев предупреди, че трябва да се пазим от спекулативното надуване на инвестиционни балони в земеделски сектор и да бъдем много внимателни в използването на европейските пари.

Изпълнителният директор на ДФ „Земеделие” Румен Порожанов акцентира върху проблема с изкуствените условия при подаването на инвестиционни проекти по ПРСР. Той бе категоричен, че българският законодател трябва да определи какво е изкуствено условие, тъй като когато ДФЗ отхвърли даден проект, след това бенефициентите печелят в съда делата срещу Фонда.

Ранкирането по мярка 121 „Модернизиране на земеделски стопанства” от Програмата за развитие на селските райони 2007 – 2013 г. е готово. Договорите ще бъдат подписани до 15 октомври, съобщи още Порожанов. През ноември ще бъде публикуван и индикативният график за прием на проекти по отделните мерки на ПРСР 2014 – 2020 за 2016 г. Акцентът през новия програмен период е добрата подготовка на нормативната уредба, вътрешното законодателство, което да кореспондира с европейските изисквания, включително и в одитен план, изтъкна Порожанов. Подходът на Разплащателната агенция при оценка на инвестициите по проектите ще бъде рестриктивен, което ще даде възможност и за договаряне на повече на брой проекти, предвид огромния интерес към ПРСР.

Националният гаранционен фонд (НГФ) удължава с два месеца – до края на ноември гаранционна схема по Програмата за развитие на селските райони. Това заяви изпълнителният директор на дъщерното дружество на Българска банка за развитие Самуил Шидеров по време на конференцията. Целта на удължаването на схемата е да бъдат подкрепени проектите по извънредния прием по мярка 121 в размер на 50 мил. евро, както и други проекти, които към днешна дата все още не са реализирани. „От създаването си до момента НГФ е гарантирал кредити за над 700 млн. лв., като от тях 220 млн. са по ПРСР. В момента се подготвя и нова гаранционна схема за собствен риск, която ще покрива до 50% от стойността на кредита, като максималният размер на гаранцията е 1 млн. лв.
 

Снимка: ЕП


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4139