EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Клиент осъди банка за 100 000 лв. откраднат влог

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Клиент осъди банка за 100 000 лв. откраднат влог

mail14:00 | 01.09.2011прегледи 1749 коментарикоментари 0


Нели СУКОВА, в.Борба

Клиент осъди банка да му плати 96 367 лева без лихвите и 11 500 разноски, научи „Борба”. Решението е на Великотърновския окръжен съд от 26 август 2011 г. 53-годишният таксиметров шофьор и огняр в професионална гимназия в Горна Оряховица остана без срочния си влог миналата година, който бе изтеглен от банда измамници. Прокуратурата все още не е открила извършителите, но за сметка на това Христо Христов вече успя да осъди въпросната банка по частен път на първа съдебна инстанция.
Спестяваните над 20 години средства обикновеният българин дава на трезора през лятото на 2008 г. Тогава Христов внася 71 500 лв. До 1 март 2010 г. гражданинът прави 19 вноски по влога си за 18 396 лв. Спестовникът не ползва парите, а само трупа по сметката –за черни дни на семейството и за инвестиции.
Апартаментът - разбит и обран, договорът с банката го няма
Жестокият удар за Христо Христов идва на 18 март 2010 г.. Сутринта човекът отива на работа, вечерта към 19, 30 ч. сварва апартамента си разбит и ограбен. Липсва и чанта с документи, сред които е и договорът за срочен влог с въпросната банка. Веднага алармира полицията и пише електронно известие същата вечер до банката, че договорът му за срочен влог за около 96 000 лева е откраднат. На 19 март сутринта, естествено, отива първо в клона в Горна Оряховица. Там разбира, че предишния ден, веднага след кражбата от жилището, влогът му в размер на 96 367 лева е закрит в офиса на кредитната институция във Велико Търново, а сумата е прехвърлена в две разплащателни сметки. Същия ден подава жалба в Икономическа полиция за кражбата и източването на спестяванията му.
Обирът в къщи е само заради договора с банката, става ясно по-късно по време на разследването. Още на 12 март 2010 г. лице, което се представило за Христо Христов, отишло във филиала на банката в Лясковец и поискало да закрие срочния си влог от близо 100 000 лева. Договорът обаче бил загубен и мъжът представил само лична карта, която видимо била фалшива, и банковата служителка забелязала това. Тя опитала да се свърже по стационарен телефон с титуляра на сметката, но не успяла и измамникът бил помолен да попълни саморъчна декларация, че договорът за срочен депозит е изгубен. Банковата служителка от Лясковец междувременно се свързала с отдела по сигурност на институцията и обяснила ситуацията. От там наредили преводи да не се правят по този влог до второ разпореждане. Въпреки това на 15 март лице, което отново се представя за Христо Христов, се появява в офиса на същата банка в Елена и иска да се направи превод на 1500 лв. от влога. Опитът остава отново неуспешен, защото и тази банкова чиновничка иска договора за срочен влог, който липсва. Освен това в системата за сигурност вече фигурират две защитни сигнатури! Същия ден разгневеният участник в престъпната схема се връща в Лясковец и пак иска да закрие влога си. След пореден отказ лицето плаши банката с полиция и действително си подава оплакване в местния полицейски участък.
После следва обирът в дома на Христов на 18 март. Тогава оригиналният договор за срочния влог е задигнат и измамниците смело се отправят още същия ден около 16 часа в клона на банката във Велико Търново. Зад гишето застава мним Христо Христов, който освен фалшива лична карта вече показва и истински договор. Неизвестно защо по това време защитната сигнатура от отдела по сигурността върху този влог вече е премахната! Служителката прави копие от личната карта и проверява само чрез програмен продукт дали е актуална към момента, без да използва техническо средство за проверка на истинността й. След закриване на влога мнимият титуляр разпорежда 57 700 лв. да бъдат преведени по разплащателна сметка на трето лице с инициали Н. П. С., а сумата от 38 667 лв. отива по сметка в Лясковец. Пак в деня на обира, за който Христо Христов още не знае, неговият „двойник” отива в клона на същата банка в Дряново, където от вече откритата и напълнена разплащателна сметка нарежда превод на 34 300 лева за лицето Н. П. С. И в Дряново обаче банковите чиновници не правят проверка дали личната карта е истинска или фалшива!
Така всичките парички на параджията, който върти волана за допълнителна заработка, вече са прехвърлени в различни сметки на една и съща банка в две области. На 18 март малко преди 17 часа от В. Търново са изтеглени в брой 57 700 лв. Час по-късно банковият крадец отива в Горна Оряховица и иска и останалите пари в брой. Понеже нямал заявка за такава голяма сума, в края на работния ден получава едва 3000 лева, а на 19 март сутринта в 8 часа получава и останалите 31 000лева.
Така, още преди редовният данъкоплатец Христо Христов да установи, че са му откраднати документи от апартамента, той вече е бил „източен”до стотинка!
Повече от година прокуратурата и полицията разследват неизвестен извършител по тази наглед проста, но виртуозна и добре разиграна схема за кражба на чужди пари. В момента случаят е поверен на ВТРП. Въпреки саморъчно попълваните данни от извършителя, той не е установен. А лице с инициали Н. П. С. се оказва измислено. Гражданската колегия на Окръжния съд уважава иска на Христо Христов от Горна Оряховица, защото намира ред кусури в банковата сигурност на този трезор и на служителите, които са действали неадекватно и не са защитили влога на клиента си. Как обаче тайният измамник е знаел, че Христо има такава сума пари на влог, не е ясно. Но е сигурно, че на участника или участниците в постановката и реалното източване е било известно колко пари има този обикновен човек.
„...Решението не е окончателно и не е влязло в сила, не искам да говорите с моя клиент, защото и без това е много разстроен и гневен. Той все още си изкарва хляба като параджия и таксиджия в Горна Оряховица”, каза вчера Иван Иванов, адвокат на измамения вложител.
След този случай въпросната банка има нова система за сигурност, която била много по-адекватна, научи още „Борба”. Нито едно подобрение обаче няма как да обясни простичко защо цели 6 дни не е предотвратен въпросния крупен обир на близо 100 000 лева от частен влог? Сигналите за фалшификация и измама са били подадени още на 12 март, а парите са изсмукани на 18 март. Дали пък част от плячката не е разделена и с банкови служители, както се случва не само по филмите?


 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg