EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Китайците искат държавни гаранции за Белене

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Китайците искат държавни гаранции за Белене

mail06:15 | 07.06.2018прегледи 1865 коментарикоментари 0


Китайската държавна ядрена корпорация смята, че трябва да получи определени гаранции от българската държава, за да участва в проекта АЕЦ "Белене".

На провеждащия се край Варна форум, представителят на компанията Сие Джяджие посочи, че при всички подобни проекти се изисква някаква форма на гаранция.

В същото време той потвърди готовността за участие:

"Оборудването вече е тук, има площадка, има технически проект, "Росатом" са тук, китайците идват, така че нека да го направим".

Позицията на българското правителство е, че проектът АЕЦ "Белене" трябва да бъде осъществен на пазарен принцип без държавни гаранции.

Същевременно стана ясно, че Националната електрическа компания е започнала процедура за избор на консултант, който да оцени активите на НЕК за проекта АЕЦ "Белене". Тази активи ще бъдат обособени в нова компания, обясни изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг Петьо Иванов:

"Има два начина, по които може да се оформи това отделяне на активите. Единият е чрез апорт, а другият - чрез разделяне на самата компания. За момента се предвижда НЕК да остане сто процента собственик, докато не влезе друг потенциален инвеститор. Кога ще влезе и при какви условия, ще се преговаря" - обясни изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг Петьо Иванов.

/БНР


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg