EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Китайският внос на руски енергийни източници расте

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Китайският внос на руски енергийни източници расте

mail17:45 | 24.03.2023прегледи 1152 коментарикоментари 0


Китайският внос на руски енергийни източници, включително суров петрол и рафинирани продукти, въглища и природен газ, е на стойност от 88 млрд. щ. долара от началото на военните действия в Украйна през февруари 2022-а до миналия месец, по официална информация на китайските митнически служби.

За сравнение, през предишния едногодишен период покупките за изкопаеми горива са били в размер на 57 млрд. долара. Митническите данни за последния едногодишен период показват, че Русия е била най-едрият китайски доставчик на суров петрол, изпреварвайки Саудитска Арабия.

Москва е също вторият по големина източник на въглища за азиатския гигант след Индонезия и третият по ранг вносител на природен газ след Австралия и Катар. В “това”газовото” подреждане не са включени количествата газ, изпращани по тръбопроводите, за които Пекин спря да предоставя данни в началото на миналата година.

Вносът на суров петрол от Русия се е изкачил до 89.3 млн. тона от нахлуването в Украйна срещу 78.4 млн. тона през предишния 12-месечен период и доставените от Саудитска Арабия 86.8 млн. тона.

Китайските покупки на втечнен природен газ са се увеличили с 52% – до 6.86 млн. тона, а на въглища – с 33% – до 76.4 млн. тона. От материалите сериозен ръст бележи рафинираният алуминий, чийто импорт почти се е удвоил до 538,607 тона, “подпирайки” руското производство след като международните санкции орязаха пратките към обичайните купувачи от Европа и от други места по света.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg