EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Китайски предприемач представя България на среща 16+1

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Китайски предприемач представя България на среща 16+1

mail17:00 | 13.12.2014прегледи 7714 коментарикоментари 0


50 000 нови работни места в България до 2020 година и над 1 милиарда евро инвестиции се очакват в първата в Югоизточна Европа "Евро-китайска зона за икономическо развитие" ЕКЗИР /„Euro-Chinese Economic Development Zone“ - ECEDZ/. Тези прогнозни цифри ще съобщи г-н Чангцинг Джанг /Mr. ZHANG Changqing/ по време на третата Среща на правителствените ръководители на Инициативата за сътрудничество между Китай и страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) във формат 16+1, която ще се проведе във вторник, 16 декември 2014 г., в Белград. На срещата на върха ще участват премиерите на 16-те държави от ЦИЕ и Китай. От българска страна ще присъства министър-председателят г-н Бойко Борисов. Планира се той да бъде придружаван от г-жа Румяна Бъчварова, заместник министър-председател по коалиционна политика и държавна администрация, г-жа Лиляна Павлова, министър на регионалното развитие и благоустройството, г-жа Десислава Танева, министър на земеделието и храните, г-н Божидар Лукарски, министър на икономиката и г-н Ивайло Московски, министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията.
Презентацията на "Евро-китайската зона за икономическо развитие", която е част от Тракия икономическа зона в района на Пловдив, е включена в официалната програма на паралелно провеждащия се бизнес-форум, на който ще участват над 200 китайски фирми. Според г-н Чангцинг Джанг, който ще представи ЕКЗИР, българският проект е първият и най-голям по рода си в рамките на формата 16+1.
„Сътрудничеството между ЦИЕ и Китай е на много високо ниво, това е специален механизъм, който има същото значение като на БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка)“, обясни г-н Джанг, който има дългогодишен опит като старши икономист в китайското Министерство на търговията. През последните 10 години той се занимава с инвестиции и е сред основателите на борсата за каучук в Китай и работи за 500-те най-развити компании в Поднебесната империя. „Форматът 16+1 е част от китайската стратегия. Именно тези 16 държави след Втората световна война стават социалистически, също като нашата страна. Всички те са подкрепили Китай. Нашата философия и култура е никога да не забравяме тези, които са ни подкрепяли.
България е втората страна в света признала Новия Китай. Този факт е огромен плюс за привличане на китайските инвеститори“, убеден е г-н Джанг от Hainan Longquanren Century Invest and Development Co., Ltd. Китайският партньор на "Евро-китайската зона за икономическо развитие" вече представи предимствата на българския проект в Пекин, Шанхай и Шенджен на бизнес форуми, организирани от БАИ.
„Сигурен съм, че ЕКЗИР ще привлече вниманието в Белград не само на представителите на 16-те европейски държави, но най-вече на китайските инвеститори. На този проект отдава голямо значение нашето местно правителство в провинция Хайнан. Надяваме се, че той ще е първият, който ще получи средства от фонда, създаден за обслужване на 16-те страни, в който ще участват и китайски банки. Много е важно ЕКЗИР да бъде подкрепен от правителствата на България и Китай – доколкото знам е предвидена среща между китайския и българския премиер в рамките на форума.“
Според г-н Джанг най-силните страни на проекта са: Географското положение на България като първата страна в Европа по древния Път на коприната /новата стратегия на Китай е обновяване на пътя, по който да има не само обмяна на стоки, но и на култури/; Най-ниските оперативни разходи в ЕС; Добре образована работна ръка, съчетана с най-ниските разходи за труд.
„Към ЕКЗИР вече проявяват интерес водещи китайски компании в областта на електрониката“, посочи китайския бизнесмен. За тях е важна логистичната част на проекта и индустриалната зона за високи технологии. Предвижда се изграждане на големи логистични центрове, от които да се експортира европейска и китайска стока, както и българска продукция – хранителна и от други отрасли към китайския пазар. Ще се използват модели на електронната търговия.
Пловдив е много важен като логистична връзка по новия път на коприната. Тук има и много добри транспортни компании, което също подпомага проекта.

„Развитието на ЕКЗИР е важно не само за България, а ще допринесе за икономическия растеж на всички 16 държави от ЦИЕ“, категоричен е г-н Джанг. Според него за китайските предприемачи е от изключително значение, че тук вече присъстват значими американски, европейски и японски фирми. В индустриалните зони в района на Пловдив, обединени в Тракия икономическа зона, досега са инвестирани над 1 милиард евро в предприятия и логистични бази на световни компании като Либхер, АББ, Шнайдер Електрик, Сокотаб, Кауфланд, Магна, Техно Акташ, Мекалит, Уилям Хюз, Зобеле, Сензор - Найт Индастриъл и българските КЦМ, Агрия, Белла България, Димитър Маджаров, „Рефан“, Атаро Клима, МАКСКОМ и др.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3888