EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Китайски компании прииждат на Wall Street

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Китайски компании прииждат на Wall Street

mail12:00 | 07.02.2011прегледи 742 коментарикоментари 0


Рекорден брой китайски компании прииждат на американските финансови пазари, където инвеститорите са привлечени в повечето случаи от забележителния им растеж. Понякога обаче тези компании биват отблъснати от стриктната борсова регулация в Съединените щати, предаде Франс прес.
Според специализираната агенция Renaissance Capital базирани в Китай компании са били 26,6 на сто от новопоявилите се на борсата в САЩ през 2010 година спрямо 17,5 на сто предходната година.
Това са предимно малки бързо разрастващи се компании, които се нуждаят от капитал и смятат за по-престижно листването си на американската борса, отколкото на борсите в Хонконг или Шанхай, посочва Ник Айнхорн, анализатор от Renaissance Capital.
На най-голямата американска фондова борса, в Ню Йорк, миналата година са били листвани 22 китайски компании, което е истински рекорд. През декември две от тях привлякоха вниманието: сайтът за видеообмен Youku.com и сайтът за онлайн търговия Dangdang, чиито акции поскъпнаха съответно с впечатляващите 161 на сто и с 87 процента на първия ден от появата им на борсата.
На електронната борса Насдак се появиха акции на нови 21 китайски компании чрез навлизането им на този пазар, където 170 китайски компании вече имат обща капитализация от над 100 милиарда долара.
Избирайки американските пазари, нови китайски компании намират инвеститори, включително институционни, запознати с техните дейности и по-склонни да влагат пари.
Инвеститорите си мислят, че се включват в евентуален бъдещ успех на Китай, според Бил Бър, анализатор във финансовата компания Morningstar. "Това се дължи на желанието им да влязат в капитала на компания, която може да се окаже следващия Google или YouTube", отбелязва той.
Според него обаче не всички операции на китайските компании са успешни. Така например, докато телекомуникационната група HiSoft Technology утрои котировките си след навлизането на борсата миналия юни, производителят на електроенергия China Hydroelectric и специалистът по модна конфекция Xinya изгубиха половината от стойността си.
За други американското приключение приключва: борсовият регулатор, Федералната комисия за ценни книжа и фондови борси - ФКЦКФБ (SEC) обяви в сряда, че изважда от търговията China 9D Construction заради липса на информация за компанията. Същата съдба постигна и производителя на промишлено оборудване RINO в началото на декември.
Котирането на борсата задължава компаниите да имат голяма прозрачност, по-специално за финансовото им състояние, така че те трябва да публикуват резултатите си на всеки три месеца.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg