EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Китайски компании във водещ фондов индекс

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Китайски компании във водещ фондов индекс

mail14:31 | 22.06.2017прегледи 1502 коментарикоментари 0


Американската компания MSCI Inc., която предоставя едни от водещите фондови индекси в световен план, обяви, че от юни 2018-а година ще включи в своя важен индекс на развиващите се пазари - MSCI Emerging Markets Index - общо 222 китайски фирми, притежаващи т.нар. "А-акции" (акции търгувани на двете основни китайски борси Shanghai Stock Exchange и Shenzhen Stock Exchange в местната валута ренминби).

Въпреки че тези акции на китайските компании се очаква да формират едва около 0,7% от ключовия MSCI EM index, това може да причини сериозни по размер размествания на инвеститорски активи, които са за общо около 1,6 трлн. долара в този основен фондов индекс.Някои анализатори прогнозират, че това ще предизвика нови постъпления в индекса в размер между 16 и 17 млрд. долара.

Според Goldman Sachs решението на компанията MSCI може да провокира чуждестранни инвестиционни потоци в китайски акции за около 210 млрд. долара в рамките на следващите пет години, като трябва да се има предвид, че пазарът на акции в Китай е за общо около 7 трлн. долалра.

Приемането на някои китайски акции в MSCI EM index представлява символична победа на властите в Пекин след три неуспешни опита.

Компанията MSCI също така отбеляза, че обмисля да добави към своя фондов индекс за развиващите се пазари и акции на компании от Саудистска Арабия и от Нигерия. В същото време обаче тя не добави аржентински компании към важния си индекс.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg