EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Китайски инвеститори в Сливен

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Китайски инвеститори в Сливен

mail06:45 | 10.06.2013прегледи 1107 коментарикоментари 0


Сливен е интересен за инвеститори, защото има запазени производства, които могат да бъдат база за надграждане. Това заяви областният управител на Сливен Марин Кавръков по повод регионален бизнес-семинар "Практични стъпки и оперативни програми за работа с Китай", който се състоя в областната администрация.  Семинарът беше организиран от Българо-китайската търговско-промишлена камара в партньорство с Областна администрация Сливен, Българската търговско-промишлена палата и Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия.
Целта на организаторите бе не само да информират българския бизнес за актуалните възможности за работа с Китай, но също така и набирането на конкретни проекти за инвестиции в азиатската
страна, предоставяне на съвети и полезна информация за улесняване и увеличаване на стокообмена. Според Кавръков, в Сливенско съществуват отрасли, които са успели да оцелеят в кризата, да се развиват и могат да бъдат база за някакво сътрудничество с Китай. Сред тях са производството на металорежещи машини и конкретно на нов модел универсален струг от Завода за металорежещи машини /ЗММ/-Сливен. Той посочи, че при наличие на инвеститор, това производство може да бъде разширено, защото в Сливен има база, специалисти, както и ноу-хау за това изделие. Според него друго успешно производство осъществява завод "Динамо", които правят стартови генератори за американски тежкотоварни камиони. По неговото мнение интерес за широкия китайски пазар може да представляват и български стоки от хранителния бранш - вино, консервна промишленост, зеленчукопроизводство.
Според Кавръков проблем е, че количествата, с които българският пазар работи, са много малки и българските производители нямат капацитет да произведат големи количества.
Като положителен факт той посочи това, че Българската стопанска камара е разработила българска марка, под която ще бъдат внасяни всички стоки. Кавръков допълни, че и големите разстояния няма да бъдат проблем за бъдещ износ на стока за китайския пазар, заради обстоятелството, че Китай изнася повече отколкото внася. Контейнерите, които заминават за Европа и Америка, трябва да се върнат пак обратно пълни. В този случай цената на превоза е по-ниска, особено в сравнение с предишни. Това е една много благоприятна икономическа конюнктура, която местния бизнес би могъл да ползва, смята той.
Марин Кавръков коментира, че Сливенският регион може да се развива и в областта на енергетиката. По думите му може да се възстановят мините от Балканбас /Балканския каменовъглен басейн/, където има нефтени шисти. "Ще настоявам, независимо в какво качество ще бъда оттук нататък, да започне да се разработва Балканбаския въгледобивен район, защото има инфраструктура, пътища, централна обогатителна фабрика и трябва само да се намерят инвеститори и благоприятен мениджмънт", каза Кавръков. Той посочи също, че в Сливенско има и друг енергиен ресурс, който няма на друго място в България. В Югоизточното горско предприятие се добиват 300 хиляди кубика дървен материал, като те са само 30 на сто от дървената маса. Остават клони, корени и листа, които не се използват и от този суровинен ресурс могат да се правят пелети, брикети и да се развие добив на биомаса.
По думите на Кавръков към настоящия момент икономическите условия, както и бизнеса са доста променени и доста от производствата са унищожени. Това, което китайците познават като
българска продукция отпреди двайсет години, вече го няма. Според него приказките, че може да бъде възстановена индустриалната слава на Сливен, са утопия. Кавръков отбеляза, че в Сливенския регион индустриалният и аграрен сектори са развити хармонично. Благодарение на това Сливен не разчита на едно конкретно производство, а развива преработваща промишленост, плодо и зеленчукопроизводство, вино, месо, млекопреработващи предприятия.
Източник:БТА
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161