EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Китайската инвестиция в Бойница заработи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Китайската инвестиция в Бойница заработи

mail15:50 | 19.04.2012прегледи 1321 коментарикоментари 0


Първите резултати от най-голямата чужда инвестиция от миналата година във Видинско - тази в община Бойница, където китайската държавна фирма "Тянджин агробизнес къмпани" арендова 20 000 дка, вече са налице, съобщи директорът на Областната служба "Земеделие" Александър Матеев. Към момента българският клон на китайската фирма е обработил напълно за сеитба на царевица 10 000 дка. Земята е изорана, обработена и изцяло култивирана. До дни започва  сеитбата на царевица, поясни Матеев. Той очаква сеитбата да завърши до месец върху всички подготвени площи, арендовани от китайците. Модерната техника, която обработва земеделската земя, се управлява от българска фирма от Търново, наета от китайците. Фирмата ще може да получава евросредства, тъй като е регистрирано българско дружество, уточни Матеев. Кметът на община Бойница Анета Генчева,  потвърди, че огромните супермодерни селскостопански машини са на полето и работят. Но на работа към фирмата не е нает нито един местен работник, защото за управлението на супермодерните машини се изисква висока квалификация, която местните нямат, посочи тя.
През ноември м.г. тържествено в присъствието на министър Мирослав Найденов и на заместник-министъра на земеделието на Китай Гао Хонбин бе открит българският клон на китайската държавна фирма "Тянджин агробизнес къмпани", която  арендова 20 000 дка в община Бойница. Китайците обявиха, че инвестират 10 млн. евро в земеделие във видинската община Бойница и върху наетите 20 хил. дка ще се гледа люцерна, царевица и слънчоглед, а продукцията ще се изнася за Китай. Компанията има намерение да инвестира още 20 млн. евро в българското земеделие, включително и за животновъдство, обявиха високопоставените китайци на официалната церемония по откриването. Тогава министър Найденов отбеляза, че България и Китай подготвят и облекчен режим за износа на растителни култури.
Днес най-често задаваният въпрос от местните хора в Бойница е: Защо му е на Китай България? И защо инвестира в най-бедния район в Европа - община Бойница?. Отговорът даде кметът на община Бойница Анета Генчева, цитирайки материал от "Дойче Веле" , според който китайските инвестиции в България са се увеличили 320 процента и те предпочитали да инвестират на Балканите пари в брой. Сред "отличниците" чужди инвеститори в България е Китай - само за една година китайските инвестиции в България са скочили близо 4 пъти, пишело изданието, разказва кметицата. До 2010 г. китайските инвестиции в България са включвали една фабрика за стъкло, един соларно-енергиен парк и заводи за производство на телевизори и климатици. Като цяло китайските капитали за периода 1996-2010 г. възлизат на едва 17,5 млн. евро, отбеляза Анета Генчева.
През 2011 г. вложенията на азиатската страна в България вече надхвърлят 70 млн. долара, след като китайци стъпват и в автомобилостроенето и земеделието. Ръстът възлиза на цели 320 процента, заяви наскоро посланикът на Китай в София Гуо Йеджоу. Това е забележително увеличение, като се има предвид факта, че в същото време китайските инвестиции са нараснали средно с 53 на сто за Европа и с 94 процента в страните от Европейския съюз, споделя прочетеното Анета Генчева. Тя допълва написаното наскоро и от италианската агенция ТМ нюз, че сред най-големите "ловци" на китайски инвеститори са Гърция, Румъния и България.
Защо китайците идват у нас тъкмо сега? На местните Генчева обяснява, че Китай е единствената страна, която продължава да постига сравнително висок икономически ръст. За разлика от европейската икономика, която боледува. Така Бойница пак влезе в световните новини, смее се кметицата. След като през миналата година официално Бойница бе обявен за най-бедния район на ЕС, то днес за нас се говори с хубави думи, коментира Генчева. Бойница така или иначе е в Европа, а земеделските площи в региона, които пустееха близо 20 години, са сред най-евтините в целия ЕС - 1 500 евро на хектар срещу 12 000 евро в Гърция и 41 000 евро в Холандия, завършва  разказа си Анета Генчева, която вече втори мандат управлява малката община./източник:БТА

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg