EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Китайската икономика се забави още

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Китайската икономика се забави още

mail12:33 | 19.03.2019прегледи 628 коментарикоментари 0


Китайската икономика продължава да се забавя в началото на годината, като индустриалната активност през първите два месеца нарасна с най-слабо темпо от 17 години насам въпреки отскока на инвестициите, дължащ се на серия стимулиращи мерки от страна на властите в Пекин, показват последни данни на Националното статистическо бюро на Китай.

В същото време обаче има стабилизация на продажбите на дребно при слабо подобрение на растежа на дълготрайните бизнес инвестиции през януари и февруари, което предполага, че поне на този етап китайската икономика не се намира в по-рязко отслабване.

Индустриалното производство през първите два месеца на годината нарасна на годишна база с едва 5,3% при очаквания за повишение с 5,5% и след растеж с 5,7% през последния месец на 2018-а година, като това представлява най-слабо повишение от началото на далечната 2002-а година.

По принцип Националното статистическо бюро съчетава икономическите данните за януари и февруари в опит да изглади изкривяванията, предизвикани от ежегодната едноседмичната ваканция за посрещане на Лунната нова година, като някои анализатори твърдят, че по-ясна картина за състоянието на китайската икономика може да не се появи, докато не бъдат публикувани през април данните за първото тримесечие.

Производители във втората по сила световна икономика продължават да бъдат изправени пред по-слаби продажби както в чужбина, така и в Китай, като износът страда от американските тарифи върху китайските стоки и от охлаждане на търсенето в световен план.

В сряда вечерта президентът на САЩ Доналд Тръмп отново "се заигра" с възможността да се откаже от търговска сделка с Китай, настоявайки, че всяко едно такова споразумение трябва да включва защита на интелектуалната собственост, което е важна спорна точка между двете преговарящи страни.

Продажбите на дребно в Китай през януари и февруари пък се повишиха с 8,2% спрямо същия периода на 2018-а година и след аналогичен растеж през декември, но въпреки стабилизацията, това е най-слабото ниво на растеж от близо 15 години насам и подчертава, че китайските потребители са все по-малко уверени с оглед на забавящия се икономически растеж.

Растежът на дълготрайните бизнес инвестиции се подобри слабо през първите два месеца на годината до 6,1% спрямо същия период на 2018-а година от 5,9% през декември благодарение на ръст с 11,6% на инвестициите в сектора на недвижимите имоти, но при забавяне на бизнес разходите в промишления и в инфраструктурния сектор. Продажбите на жилища обаче се повишиха с едва 4,5% на годишна база след ръст с 14,7% в края на предходната година.

В същото време китайската безработица нарасна през януари и февруари до 5,3% от 4,9% в края на 2018-а година.

Като цяло днешните данни на Националното статистическо бюро показват, че забавянето на китайския икономика ще остане в сила поне в краткосрочен план.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg