EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Китайската икономика отново се забавя

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Китайската икономика отново се забавя

mail17:45 | 18.08.2023прегледи 622 коментарикоментари 0


Широк спектър от публикувани данни показаха допълнително забавяне на китайската икономика през миналия месец, предаде Ройтерс. Промишленото производство в страната е нараснало с 3,7 на сто спрямо предходната година, което е забавяне спрямо темпа от 4,4 на сто през юни, се посочва от Националната статистическа служба. Данните са под очакванията за растеж от 4,4 на сто в проучване на Ройтерс сред анализатори. 

Междувременно продажбите на дребно са се увеличили с 2,5 на сто, което е спад спрямо растежа от 3,1 на сто през юни и не отговаря на прогнозите за повишение от 4,5 на сто въпреки летния сезон на пътуванията. Това е най-бавният растеж от декември 2022 година.  Това засили натиска върху и без това неустойчивия растеж и накара властите да съкратят ключови лихви, за да поддържат икономическата активност.

По-малко от час преди публикуването на серията от данни за юли Китайската централна банка понижи неочаквано основни лихви за втори път за три месеца, подчертавайки бързия спад на инерцията от икономическото възстановяване след пандемията, разтърсило глобалните финансови пазари.

"Всички основни показатели за икономическата дейност през юли са под очакванията, като повечето от тях са останали на предходното си равнище или са нараснали незначително на месечна основа",  каза Джулиан Еванс-Причард, икономисти в "Кепитъл икономикс" (Capital Economics).

С оглед на това, че финансовите сътресения в компании за недвижими имоти като "Кънтри гардън" (Country Garden) вероятно ще се отразят на жилищния пазар в краткосрочен план, икономистът предупреди, че китайската икономика може да изпадне в рецесия, освен ако не се увеличи държавната подкрепа.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158