EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Китайската Cosco пое пристанище Пирея

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Китайската Cosco пое пристанище Пирея

mail14:45 | 23.01.2016прегледи 1343 коментарикоментари 0


Китайската компания Cosco пое контрола над пристанището в Пирeя, след като гръцката държава й предостави 67-процентен дял от пристанищното дружество ОЛП, пише вестник Kathimerini. В сряда Гръцката агенция за приватизациите е приела новата оферта на китайската компания в размер на 368,5 милиона евро. Приватизацията отваря път към развитието на сектора на комбинирания транспорт в Гърция. Търгът за пристанището на Пирея се проведе в средата на декември миналата година, като  интерес към него проявиха китайската компания и датската A.P.Moeller Maersk.

В края на миналата година Гърция подписа приватизационен договор с германския летищен оператор "Фрапорт", според който немската компания взема под наем да управлява 14 регионални летища в страната, като сделката е за 1,2 млрд. евро. "Фрапорт" и нейният гръцки партньор, енергийна компания "Копелузос", се съгласиха да плащат годишно около 23 млн. евро в рамките на следващите 40 години за наем на летищата в популярни туристически острови, включително Корфу и Санторини. В изявление на консорциума се посочва, че ще поеме летищните операции през есента на 2016-а година, когато той плати договорената сума и се ангажира да инвестира общо 330 млн. евро за ремонт на съоръженията до 2020-а година.

Приватизация е важен момент от реформите в страната, като досега Гърция е спечелила от продажби на държавна собственост 3,5 млрд. евро, а целта е създаване на приватизационен фонд в размер на 50 млрд. евро.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg