EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Китайска индустриална зона край София

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Китайска индустриална зона край София

mail09:00 | 16.06.2010прегледи 2171 коментарикоментари 0


Започва изграждането на съвместна индустриална зона край София, в която ще оперират приоритетно китайски компании. Проектът е част от Меморандум за насърчаване на двустранното икономическо и търговско сътрудничество между Република България и Китайската народна република, подписан в Ханджун от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и Генералния директор на Департамента по търговия на провинция Джъдзян Дзин Юнхуей.
„Стратегията за развитие на китайския бизнес и производство залага на бързо навлизане на международните пазари с високо-технологични решения и иновации, зелени производства, отговорност към природата и обществото, качествена и висококвалифицирана работна ръка. Това са и нашите приоритети", подчерта Трайков. Според него ако съумеем да привлечем този ресурс, ще стимулираме икономиката по бърз и наистина ефективен начин – със свежи пари и подкрепа за развитие на индустриалното производство в България.
Подписаният меморандум ангажира всяка от страните да насърчава и да съдейства на китайски фирми да инвестират в български индустриални зони. Предвижда се изграждането на индустриално-логистична зона със съпътстваща инфраструктура в Божурище. Тя ще предоставя на фирмите пълен комплект услуги – спедиция, складова база, оформяне на митническа документация и др. Зоната ще бъде изградена върху терен с площ от 1900 дка, който Министерството на отбраната вече прехвърли към МИЕТ с Решение на Министерския съвет за последващо апортиране в капитала на „Национална компания индустриални зони". Предварителен интерес към участие в проекта са заявили компании в секторите електроника, асемблиране, както и съпътстващи производства на автомобилостроенето, черна и бяла техника, уточни министър Трайков. Предвижда се планирането и изграждането на инфраструктурата да завърши до 2 години, като паралелно ще се провеждат и разговори с инвеститори.

 

 


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg