EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Китай: Учени направиха копринено влакно от ГМ буби

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Китай: Учени направиха копринено влакно от ГМ буби

mail16:35 | 26.09.2023прегледи 471 коментарикоментари 0


Китайски учени разработиха първото копринено влакно, получено от генетично модифицирани копринени буби, показващо шесткратна издръжливост в сравнение със съществуващи изкуствени материали от същия клас.

Изследователите от университета „Дунхуа“ черпят вдъхновение от материалите, използвани в бронираните жилетки, и предлагат теория за естеството на издръжливостта и здравината, като по този начин разкриват основната структура на копринените влакна. В своите експерименти те са редактирали гените на копринените буби, с което са успели да синтезират цели полиамидни влакна, демонстрирайки както висока якост на опън, така и изключителна издръжливост.

„От решаващо значение е да се разработят устойчиви, екологични, високоякостни и ултра здрави алтернативи на неустойчивите синтетични влакна“, казва представител на научноизследователския екип.

Резултатите проправят пътя за комерсиализацията на паяжината като устойчив заместител на синтетичните влакна. Този екологичен материал ще може да се използва за направата на хирургически конци и бронирани жилетки от ново поколение.

източник: Радио Китай


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg