EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Китай увеличи износа си за Русия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Китай увеличи износа си за Русия

mail11:35 | 27.10.2022прегледи 682 коментарикоментари 0


Китай е увеличил износа си към Русия, като през септември за трети пореден месец ръстът е двуцифрен, противно на тенденцията за отслабване на външното търсене и забавяне на световната икономика. Това показват изчисления на Ройтерс, въз основа на данни на китайските митнически власти. 

Доставките на китайски стоки за Русия през септември са се увеличили с 21,2 на сто на годишна основа в доларово изражение. Това все пак е забавяне спрямо августовския ръст с 26,5 на сто. Като цяло китайският износ към останалия свят е записал увеличение с 5,7 на сто през септември, далеч под стойностите, отчитащи износа за Русия, тъй като повишаването на лихвените проценти от страна на централните банки на големите икономики отслабва търсенето на китайски стоки.

Износът за Русия включва основно смартфони, електрогенератори, товароподемна техника и контейнери. Същевременно руският внос в Китай е скочил с 55,2 на сто, а през август нарасна с 59,3 на сто. Основна причина за септемврийските данни са се явявали по-големите количества внасян руски петрол, които са с 22 на сто повече спрямо същия месец на 2021 г.

Като цяло доставките на руски петрол през септември дневно са възлизали на 7,46 милиона тона, което се равнява на 1,82 милиона барела на ден, в сравнение с 1,96 милиона барела на ден през август.

Тъй като Западът избягва търговски отношения с Русия, сътрудничеството с Пекин става все по-важно за Москва. Двустранната търговия е нараснала до 136,09 милиарда долара през първите девет месеца на годината, което е увеличение от 32,5 на сто.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg