EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Китай увеличава добива на въглища

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Китай увеличава добива на въглища

mail16:07 | 11.10.2021прегледи 690 коментарикоментари 0


Китайските власти са наредили на десетки въглищни мини да разширят производството си в условията на енергийна криза в страната, съобщават държавните медии в петък.

Десетки мини в китайската Вътрешна Монголия, която е основен регион за производство на въглища, бяха инструктирани да увеличат капацитета си с повече от 98 милиона тона в официално съобщение, което не е направено публично, съобщи държавният вестник Securities Times.

Близо 60 % от енергийно гладната икономика на Китай се захранва от въглища и страната се бори да се откаже от това гориво въпреки обещанието си да стане въглеродно неутрална до 2060 г.

Китай беше засегнат от широко разпространени прекъсвания на електрозахранването, които принудиха фабриките да забавят производството, тъй като на предприятията беше наредено да сведат до минимум потреблението на енергия.

Рекордните цени на въглищата, държавният контрол върху цените на електроенергията и строгите цели за емисиите доведоха до ограничаване на доставките на електроенергия, което накара повече от дузина провинции и региони да обявят ограничения на потреблението на енергия през последните месеци.

От 72-те мини във Вътрешна Монголия е поискано да "ускорят освобождаването" на производствения си капацитет, съобщи Securities Times, като посочи настоящата криза в доставките като вероятен фактор за издаването на заповедта.

Доставките на въглища в Китай бяха нарушени от пандемията, под натиска на строгите цели за емисиите и притиснати от спада на вноса на въглища, изострен от търговския конфликт с Австралия.

По-рано този месец цените на въглищата достигнаха рекордно високи стойности.

Междувременно според Националната енергийна администрация нуждите на Китай от електроенергия през първата половина на годината са надхвърлили нивата отпреди пандемията, тъй като търсенето на фабрични стоки се е увеличило, а останалата част от света е излязла от коронавирусния затвор.

Според Bloomberg News китайският вицепремиер Хан Чжън наскоро е предупредил компаниите за горива да се уверят, че има достатъчно гориво, за да може страната да работи.


Тагове: Китай, въглища
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg