EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Китай увеличава военния си бюджет

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Китай увеличава военния си бюджет

mail07:30 | 08.03.2023прегледи 878 коментарикоментари 0


 

Бе обявен проектобюджетът на Китай за 2023 г., в който се планира увеличение на разходите за отбрана със 7,2%. Така за осма поредна година той остава едноцифрено число и, според местни анализитори, е „разумен и сдържан тласък на фона на ръста на военните разходи от много други държави в светлината на глобалното напрежение в областта на сигурността“.

Китай се стреми да постигне модернизация на националната си отбрана и армия до 2035 г., а към средата на века да има въоръжени сили от световна класа. За да реализира тази пътна карта, страната трябва постепенно да увеличава разходите си за отбрана в продължение на години и успоредно с икономическия растеж, посочва през изданието Global Times китайски военен експерт, пожелал анонимност. По думите му, модернизацията на националната отбрана означава основно разработване и закупуване на нови въоръжения и техника, поддържане боеготовността на армията на високо ниво, както и подобряване на материалните условия на военнослужещите.

През настоящата 2023 г. се очаква да бъдат въведени в експлоатация по-модерни бойни самолети, включително стелт изтребителите J-20 и многофункционалните изтребители  J-16, да се проведат морски изпитания на третия китайски самолетоносач „Фудзиен“. Очаква се също така провеждането на по-реалистични бойно ориентирани учения, които изразходват големи количества скъпи боеприпаси и горива, според наблюдатели.

Много държави вече обявиха по-високи военни разходи през 2023 г., като САЩ оглавяват списъка с бюджет от 817 милиарда долара, повече от три пъти по-висок от китайския. Япония планира бюджет за отбрана в размер на 51 милиарда долара, което е с рекордните 26,3% повече от предходната година. Очаква се Индия също да увеличи бюджета за отбрана с 13%. Великобритания, Франция, Германия и Австралия също се стремят да увеличат разходите за отбрана, според съобщения в медиите.

Увеличение на БВП от 5%, 12 милиона нови работни места, ниво на безработицата в градовете от около 5,5% и годишен ръст на инфлацията от 3%, посочи като цели за настоящата година премиерът Ли Къцян в доклада за работата на правителството, представен пред първата сесия на 14-ото Общокитайско събрание на народните представители.

Необходимо е доходите на гражданите да се увеличават едновременно с икономическия ръст, да се поддържа  стабилността на външната търговия и международният платежен баланс, каза премиерът.

Сред другите цели, които Ли Къцян постави са производството на зърнени храни да остане над 650 милиона тона, разходите на енергия на единица БВП и основните замърсители да продължат да намаляват, да се снижи приоритетно потреблението на енергия, генерирана от въглища, а околната среда да се подобрява и занапред./източник:Радио Китай


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg