EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Китай трупа резерви от редки метали

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Китай трупа резерви от редки метали

mail12:50 | 08.02.2011прегледи 1235 коментарикоментари 0


Китай е започнал да създава стратегически резерви от редкоземни метали, които биха му позволили да контролира още повече доставката на тези суровини, без които не могат да се произвеждат много високотехнологични продукти, съобщи в. "Уолстрийт джърнъл", цитиран от Франс прес.
Складовите капацитети, създадени през последните месеци в северната автономна област Вътрешна Монголия, са с по-голям обем от целия китайски износ през 2010 година, възлизащ на 39 813 метрични тона, посочва икономическият всекидневник.
Подробности по плана за складиране не са оповестени, отбелязва изданието.
Китай осигурява над 95 процента от световното производство на тази група от 17 минерала. Според доклад, публикуван през ноември от американската изследователска група US Geological Survey, през 2009 година страната е разполагала с 36 процента от световните резерви на редкоземни елементи.
След като цената скочи със 130 процента миналата година, компании като Lynas в Австралия и Molycorp в Съединените щати решиха да засилят дейността си в тази област, но за разработка на нова мина понякога са необходими десетина години, така че се очаква световното производство да остане съсредоточено в Китай, уточнява "Уолстрийт джърнъл".
С цел консолидиране на сектора миналия месец Китай обяви, че поставя под държавен контрол 11 мини, след като през декември намали с 35 процента квотите си за износ за първото полугодие на 2011 година.
Местни медии съобщават, че през май официално ще бъде създадено сдружение на 90-те основни предприятия за добив и рафиниране на редкоземни метали. Тази асоциация ще ръководи преструктурирането на сектора съвместно с министерството на промишлеността.
Добивът на редкоземни елементи, които често са смесени с други вещества в природата, налага използването на химични способи, които вредят на околната среда. Това е причината за високата цена на добива на редкоземни елементи, поради която развити страни като Съединените щати дълго време оставиха неразработени своите залежи, отбелязва АФП.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg