EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Китай строи още 4 енергоблока на две АЕЦ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Китай строи още 4 енергоблока на две АЕЦ

mail13:40 | 21.05.2021прегледи 751 коментарикоментари 0


Президентът на Русия Владимир Путин и председателят на Китай Си Дзинпин участваха чрез видео връзка в тържествена церемония за началото на строителството на седми и осми енергоблок на АЕЦ „Тянван” и трети и четвърти енергоблок на АЕЦ „Сюйдапу” в Китай.

Към днешна дата енергоблоковете, построени с участието на Русия, вече са произвели повече от 270 милиарда киловатчаса електроенергия, отбеляза генералният директор на руската държавна корпорация „Росатом” Алексей Лихачов.

Изпълнението на съвместния руско-китайски проект в сферата на атомната енергетика е в рамките на подписания през 2018 година стратегически пакет от споразумения между двете страни. Тогава, в частност бе решено, че ще бъдат построени четири нови енергоблока с реактори от поколение „3+”  ВВЕР-1200 – енергоблокове №7 и №8 в АЕЦ „Тянван“ и  №3 и №4 в АЕЦ „Сюйдапу”.

АЕЦ „Тянван“ е най-големият обект на руско-китайското икономическо сътрудничество, който се намира в провинция Дзянсу. Първите два енергоблока с реактори ВВЕР-1000 са построени от руски специалисти и са в търговска експлоатация от 2007 година. През 2010 година „Росатом“ и Китайската корпорация на ядрената промишленост продължиха сътрудничеството си и подписаха договор за изграждане на трети и четвърти енергоблок. През 2018 г. те успешно бяха въведени в търговска експлоатация.

През март 2019 година в Пекин се състоя церемония по подписването на договор за изграждане на нови енергоблокове на площадката на АЕЦ „Тянван” с мощност 1200 мегавата всеки (блокове №7 и №8). Съгласно проекта са подписани междуправителствен протокол и рамков договор за строителството на най-модерните реактори ВВЕР-1200 (поколение „3+”). В съответствие с този документ руската страна ще проектира ядрения остров на централата и ще достави ключовото оборудване за него, както и ядрено гориво за двата енергоблока. Въвеждането на енергоблоковете в експлоатация е планирано за периода 2026-2027 г.

АЕЦ „Сюйдапу” е нов проект на сътрудничеството между Русия и Китай в областта на атомната енергетика, който е разположен в провинция Ляонин. През 2019 година са подписани редица договори, в това число контракт за строителството на трети и четвърти енергоблок на централата с реактори ВВЕР-1200, както и договор за доставка на ядрено гориво. В съответствие с тях Русия ще проектира ядрения остров на централата и ще достави ключовото оборудване. Въвеждането на енергоблоковете в експлоатация е планирано да стане през 2027-2028 г.

Проектът ВВЕР-1200 се отличава с повишена безопасност и надеждност, осигурявани от наличието на допълнителна пасивна система за отвеждане на топлината от парогенераторите и пасивна система за отвеждане на топлината от защитната обвивка, което практически позволява реакторната инсталация да бъде поддържана в стабилно и безопасно състояние неограничено време.

 

 

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg