EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Китай спасява Източна Азия от кризата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Китай спасява Източна Азия от кризата

mail10:56 | 07.04.2010прегледи 1767 коментарикоментари 0


Китай е движещата сила за излизането на развиващите се страни от Източна Азия от икономическата криза, заяви Световната банка в доклад, цитиран от Франс прес.
В същото време обаче банката предупреди, че е прекалено рано да се спрат мерките за стимулиране на растежа, въведени по време на световната криза.
Развиващите се страни в Азия ще имат централна роля за световната икономика тази година, се казва в шестмесечния доклад на Световната банка за Източна Азия и Тихоокеанския регион.
До голяма степен благодарение на Китай местното производство, износът и заетостта са се възстановили напоследък до равнищата отпреди кризата, е посочено в документа.
Банката прогнозира растеж от 8,7 процента през 2010 година за развиващите се страни в Азия, което е повишение спрямо предварителната оценка от 7,8 на сто, обявена през ноември.
Сред посочените страни не са включени Япония, Тайван и Южна Корея.
Според банката икономиката на Китай ще стане по-малко зависима от износа, вътрешното потребление ще се засили, както и развитието на сектора на услугите.
Бедни страни като Камбоджа или Лаос ще трябва да развиват фабричното производство, за да намалят зависимостта си от земеделието и минната промишленост.
В друг доклад Азиатската банка за развитие (АБР) прогнозира, че Източна Азия изцяло ще излезе от кризата тази година и икономическият растеж в района ще бъде 8,7 на сто, съобщи ИТАР-ТАСС.
През 2009 година брутният вътрешен продукт (БВП) в региона е нараснал със 7 на сто, е посочено в доклада. АБР обаче предупреждава Пекин да обърне повече внимание на заплахата от разрастването на балона на пазарите на финансови инструменти и недвижими имоти.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg