EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Китай: Спад на продажбите на дребно

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Китай: Спад на продажбите на дребно

mail14:05 | 17.11.2022прегледи 629 коментарикоментари 0


Промишленото производство в Китай е нараснало с по-бавни темпове през октомври, а продажбите на дребно регистрират неочакван спад заради засилените пандемични ограничения. Това показват най-новите официални данни на китайската статистика, цитирани от ДПА.

Производството на китайската промишленост е регистрирало годишен ръст от 5 на сто през октомври, след като нарасна с 6,3 на сто през септември. Октомврийските данни са по-слаби от очакванията на анализаторите за увеличение с 5,2 на сто.

Поради смущенията, причинени от нарастващите случаи на заразени с коронавирус, продажбите на дребно са спаднали с 0,5 на сто на годишна база през октомври, противно на септемврийското увеличение с 2,5 на сто. Прогнозите за октомври бяха за ръст от 1 на сто.

През първите десет месеца от годината инвестициите в дълготрайни китайски активи са с 5,8 на сто повече в сравнение със същия период година по-рано. Те се повишиха с 5,9 на сто през първите девет месеца на годината, а икономисти очакваха да запазят темпа си.

Нивото на градската безработица остава непроменено – при равнище от 5,5 на сто през октомври.

"С охлаждането на износа, секторът на имотите все още е подтиснат, а политиката на "нулев Ковид" вероятно ще остане в сила по-дълго, отколкото мнозина се надяват. Краткосрочната перспектива е мрачна", каза Зичун Хуан, специалист от "Кепитъл икономикс" (Capital Economics). Тъй като доверието в имотния пазар и икономиката на Китай като цяло остава ниско, са необходими повече политически действия за съживяване на забавения кредитен растеж, добави той.

На фона на спада на пазара на имоти и по-слабата икономическа активност, банковото кредитиране е намаляло рязко до 615,2 милиарда юана (87,02 милиарда долара) през октомври спрямо 2,47 трилиона юана през септември, показаха официални данни миналата седмица.

През октомври производството на минно-добивния сектор е било нагоре с 4 на сто на годишна основа, информира Синхуа.

За същия период секторът на високотехнологичното производство е отчел силен импулс на растеж, като продукцията му е била с 10,6 на сто по-голям обем, или с 1,3 процентни пункта повече спрямо септември.

Производството на автомобилния бранш е нараснало рязко - с 18,7 на сто през октомври в сравнение с миналогодишния октомври, докато производството на електрически машини и оборудване скача с 16,3 на сто.

Във вторник китайската централна банка инжектира 850 милиарда юана чрез едногодишно средносрочно кредитиране. Лихвеният процент по едногодишните заеми запазва от 2,75 на сто. Банката проведе и седемдневни обратни репо операции (с уговорка за обратно изкупуване) при лихвен процент от 2 на сто.

През третото тримесечие китайската икономика се разшири с по-бързи темпове от 3,9 на сто, след облекчаването на ограниченията срещу коронавирус.

По-рано Международният валутен фонд прогнозира, че икономиката на Китай ще нарасне с 3,2 на сто през настоящата година, но намали прогнозата за идната година до 4,4 на сто.

/БТА/


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg