EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Китай се опасява за и от САЩ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Китай се опасява за и от САЩ

mail13:20 | 14.07.2011прегледи 332 коментарикоментари 0


Китайските власти следят дали Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ ще въведе нови стимулиращи мерки, които биха могли да навредят на Китай, повишавайки цените на суровините, предаде Асошиейтед прес, цитирайки правителствен експерт.
"Американската икономика "се развива по-зле от очакваното и Пекин трябва "сериозно да прецени" възможните рискове от вложенията си в американски ценни книжа, посочва Юй Бин, икономист от правителствения център за изследване на развитието. "Перспективите през икономиката на САЩ са тревожни", отбеляза Юй на пресконференция, организирана от правителството. Китайските власти използват тези пресконференции, за да представят официални позиции, въпреки че изследователите не
действат като правителствени говорители. Юй изрази опасения от възможността УФР за трети път да обяви програма за изкупуване на държавни облигации - мярка, известна като "количествено облекчаване" (quantitative easing). Подобно решение може да навреди на Китай, като понижи стойността на долара и повиши цените на суровините, нужни на промишлеността, тъй като повечето суровини се търгуват в долари.
В края на миналата и началото на тази година УФР изкупи държавни облигации за 600 млрд. д. с цел да поддържа ниски лихви и да подкрепи цените на активи като акциите, например. Вчера президентът на УФР Бен Бърнанке заяви, че институцията е готова да вземе мерки, ако американската икономика се забави и едно възможно решение е започване на трета програма за "количествено облекчаване".
"Следим внимателно дали САЩ ще обявят трета програма, тъй като това би повлияло силно китайската икономика", посочи Юй. "Силно повишаване на цените на суровините, причинено от обезценяването на долара, ще има голямо влияние върху инфлацията, икономическия растеж и всекидневието на хората в Китай", допълни експертът. Според оценки на американското правителство Китай държи американски облигации за около 1,15 трилиона долара към края на април, уточнява АП.
Китай призова днес Съединените щати да вземат мерки за защита на интересите на инвеститорите, като водят разумна политика на фона на предупреждението на агенция Moody's, че ще понижи кредитния им рейтинг. Това съобщи Франс прес, позовавайки се на говорителя на китайското външно министерство Хун Лей.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg