EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Китай се интересува от тунел "Шипка"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Китай се интересува от тунел "Шипка"

mail14:30 | 25.02.2014прегледи 803 коментарикоментари 0


Китайски компании имат интерес да участват в строителството на тунела под връх Шипка и в изграждането на АМ „Черно море“. Това стана ясно от изказване на вицепремиера Даниела Бобева след срещата й с президента на китайската The Export Import Bank of China Ли Руогу.
Както е известно Китай отпусна кредитна линия за Централна и Източна Европа в размер на 10 млрд. долара, насочена към засилване на сътрудничеството със страните от тази част на континента. Освен това вече започна операции CEE Cooperation and Investment Fund, който разполага с 500 млн. долара за инвестиции в различни проекти за производство и търговия. Руогу потвърди изразения интерес на китайски компании да участват в строителството на тунела под връх Шипка и в АМ „Черно море“, като подчерта, че за финансирането на подобни проекти обикновено се изискват държавни гаранции, но спрямо България ще се прояви гъвкавост в това отношение.
От китайска страна бе изразена воля за участие в проекти в областта на енергетиката, строителството на ядрени, хидро- и топло-централи както и в изграждане на мостове и други транспортно-технически съоръжения на територията на България и на съседните й страни. Китайската държавна строителна и инженерингова компания съвместно с китайски авиокомпании проявяват интерес към изграждане и опериране на летища у нас, стана ясно на срещата.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg