EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Китай се включа в нова британска АЕЦ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Китай се включа в нова британска АЕЦ

mail15:15 | 17.10.2013прегледи 680 коментарикоментари 0


Правителството на Великобритания прие китайска държавна компания да участва в строителството на нова атомна централа на британска територия, съобщи Би Би Си.
Според сведения на медиите министърът на финансите Джордж Озбърн идната седмица "ще подпише с китайската страна меморандум за разбирателство, който ще даде възможност на Чайниз дженерал нюклиър пауър груп (Chinese General Nuclear Power Group) да се включи като инвеститор в проекта за изграждане на АЕЦ "Хинкли Пойнт", графство Съмърсет", посочва ИТАР-ТАСС. Основен изпълнител на проекта е френската Електрисите дьо Франс (EDF). Очаква се на терена да бъдат построени два блока с
реактори EPR трето поколение, разработени от Е Де Еф и германската Сименс (Siemens).
В Лондон се посочва, че без участието на китайския капитал построяването на новата централа на стойност 14 млрд. бр. лири (21,5 млрд. д.) би било невъзможно.
"Нито правителството на Великобритания, нито Е Де Еф имат толкова пари, а банките отказват да отпускат кредити заради несигурността за бъдещето на атомната енергия в Европейския съюз", подчертава Би Би Си. Според постигнатото споразумение при работата по проекта китайски експерти ще получат достъп до редица напреднали ядрени технологии.


 


Тагове: Китай, АЕЦ, Лондон
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158