EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Китай с рекордно нисък износ за H1

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Китай с рекордно нисък износ за H1

mail12:33 | 16.10.2017прегледи 7021 коментарикоментари 0


Темповете на растеж на китайския износ през август са били най-ниски за последните шест месеца, сочат официални данни. Те показват, че външното търсене е отслабнало на фона на вътрешното, което се представя добре. Износът за август е нараснал с 5,5% на годишна база до 199,2 милиарда долара и това е най-слабият ръст след февруари, когато бе 1,9% и доставките бяха нарушени от празниците покрай Нова година. Вносът се е повишил с 13,3% през август на годишна база и е достигнал 157,2 милиарда долара. Това е също така продължение на тенденцията от юли, когато ръстът бе 11%. Търговският излишък е бил 42 милиарда долара, докато година по-рано той бе 50,1 милиарда. „Цялостният ръст на китайския износ продължи да се забавя през август, показвайки намаляване на глобалното търсене, като добрите новини са от нововъзникващите азиатски икономики и САЩ и компенсират по-бавния ръст на износа за ЕС и Япония", коментира Луис Куйс, анализатор за Oxford Economics в Хонконг. „Междувременно, вносът на стоки се увеличава, което показва, че вътрешното търсене на Китай може да бъде по-устойчиво от очакваното", добавя той.

На годишна база ръстът на износа за САЩ, който е вторият по големина търговски партньор на Китай след Европейския съюз, остана над 8% през миналия месец - едва се промени от данните за юли, според изчисленията на „Цаисин" въз основа на митнически данни.

Търговското напрежение между Китай и САЩ нарасна, след като Вашингтон стана все по-нетърпелив от това, което смята за недостатъчен натиск на Пекин върху Северна Корея да отхвърли програмите си за ядрени и балистични ракети. Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа разпореждане в средата на август, с което започна разследване дали китайските компании придобиват американска интелектуална собственост по нерегламентирани начини.

Като се противопоставя на многократните заплахи за военни действия на Тръмп, Пхенян потвърди, че е изпитал най-новото и най-мощното си ядрено оръжие – миниатюрна водородна бомба, която може да бъде носена от ракети с далечен обсег на действие.

Куйс цитира нестабилните двустранни търговски връзки като основна несигурност за износа на Китай през идните месеци: "Рискове за износа остават, особено в областта на търговските отношения между САЩ и Китай".

Износът към АСЕАН е нараснал с 6,4% на годишна база през август спрямо предходната година, като се е повишил от 1,3% през юли.

Растежът на пратките към ЕС обаче се забави рязко до 5,2% през миналия месец от 9,3% преди година, докато износът за Япония се покачи само с 0,9%, в сравнение с увеличението от 6,7% през август 2016 г.

Юанът засили ръст от над 6% спрямо щатския долар през тази година, благодарение на слабостта на щатския долар, продължаващите репресии на Китай по отношение на изтичането на капитали, по-силния от очаквания икономически растеж в страната и реформите в механизма на централната банка за определяне на ежедневния курс на китайската валута търговска среда.

Но икономистите не са загрижени за влиянието на юана върху перспективата за износ на Китай.

"Повишаването на юана спрямо кошница от валути е леко и няма да тежи прекалено много на износа", смятат от инвестиционната банка China International Capital Corp. Ltd. "Освен това укрепването на юана спрямо долара ще помогне за балансирането на китайско-американската търговия ", се казва още в техния доклад.

Анализаторите отдадоха по-бързия растеж на августовия внос към устойчивото вътрешно търсене, както и по-бързото покачване на цените на суровините.

"Обемът на вноса за редица основни стоки, включително желязна руда, мед, рафинирано петрол и въглища, се увеличи значително през август, като се засили очакванията за достойно възстановяване на августовите вътрешни икономически дейности", казаха икономистите на JPMorgan бележка.

Но Юлиан Еванс-Причард, анализатор в изследователската компания Capital Economics в Сингапур, отбеляза ръста на вноса на стоки като "неустойчив", защото правителствената политика за намаляване на кредитния риск вероятно ще доведе до забавяне на инвестициите.

"Ако погледнем напред, мислим, че по-нататъшното намаляване на износа трябва да бъде ограничено от доста положителната перспектива за основните търговски партньори на Китай", каза той в доклад. "Съмняваме се обаче, че настоящият темп на вноса на стоки е устойчив, като се има предвид, че капиталовите разходи се забавят и че затягането на политиките претегля ръста на кредитите"./Радио Китай


Тагове: Китай, износ
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg