EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Китай: Рязък спад на заемите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Китай: Рязък спад на заемите

mail16:05 | 12.03.2019прегледи 727 коментарикоментари 0


Новите банкови заеми рязко са намалели през февруари спрямо рекорда от предходния месец, спадът обаче вероятно се дължи на сезонни фактори, докато представители на властите продължават да притискат кредитните институции да помагат с финансиране на затруднените компании, предаде Ройтерс.

Анализатори посочват, че Китай трябва да съживи слабия растеж на кредитирането, за да не се стига до рязко икономическо забавяне тази година, но инвеститорите се опасяват от допълнителен скок на корпоративния дълг и рисковете за банките, тъй като те разхлабват стандартите си за кредитиране.

Китайските банки са отпуснали през февруари нови заеми за 885,8 милиарда юана според данни на китайската централна банка.

Показателят бе на рекордното равнище от 3,23 трилиона юана през януари, когато и други ключови кредитни измерители се повишиха леко в отговор на разхлабване на политиката на централната банка.

Спрямо година по-рано новите кредити през февруари са с 5,5 процента повече.

Анализаторите, анкетирани от Ройтерс, очакваха новите кредити през февруари да достигнат общо 975 милиарда юана.

Китайските банки предпочитат да отпускат повече заеми в началото на годината, за да привлекат по-качествените клиенти и да завоюват пазарен дял.

Очакванията са китайската централна банка да разхлаби политиката си още тази година, за да насърчи кредитирането и да намали лихвите, особено за малките и частни фирми, които са изключително важни за растежа и създаването на нови работни места.


Тагове: Китай, заеми
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg