EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Китай: Родният монопол приоритет

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Китай: Родният монопол приоритет

mail14:30 | 09.12.2011прегледи 655 коментарикоментари 0


За десет години членство Китай се е възползвал от участието си в Световната търговска организация, без да отваря истински пазара си в много сектори, информира AFP.
АВТОМОБИЛОСТРОЕНЕ: Китайският пазар е доминиран от чуждестранни марки, но за да развиват дейност в страната те трябва да се съюзят с местни партньори в рамките на съвместни предприятия, в които могат да притежават максимум 50 на сто. Същото ограничение се отнася и за производителите на части за коли с нови енергии (електрически и други). Квотите за внос бяха премахнати през 2005 година.
БАНКИ/ФИНАНСИ: Чуждестранна банка може да притежава само 20 % от китайска банка, а чуждестранното участие в китайските банки е ограничено до 25 на сто. Посредническите компании трябва да се обединяват с местна компания в рамките на съвместно дружество, в което могат да държат до 33 %. При управлението на фондове и животозастраховането чуждестранният дял е ограничен до съответно 49 и 50 на сто.
АВИАЦИЯ: Чуждестранните доставчици на системи за онлайн резервации нямат право да издават билети в Китай, където туристическите агенции и авиокомпаниите минават през TravelSky, държаща на практика монопола.
ТЕЛЕКОМУНИКАЦИИ: В телекомуникационните услуги задължението да се намери китайски партньор държи чуждестранните компании настрана от пазара, поделян от три китайски оператора - China Mobil, China Telecom и China Unicom.
ДЪРЖАВНО СТРОИТЕЛСТВО: В ахитектурата положението е като при Кафка: за получаване на лиценз трябва да си реализирал проект в Китай, за който трябва да имаш...лиценз. При самото строителство чуждестранните компании могат да участват само в проекти, финансирани с чуждестранен капитал или специално избрани проекти.
ИНФОРМАТИКА: Предприятия с чужд капитал, развиващи дейност в Китай, са изтикани от пазара на информационни услуги в сектори от социалното осигуряване до банките под претекст, че тези програми са свързани с националната сигурност.
ВЪЗОБНОВЯЕМИ ЕНЕРГИИ: Единствено съвместни предприятия с мажоритарно китайско участие могат да бъдат оператори на офшорни вятърни паркове. Но компаниите с чужди капитали отново започнаха да хранят надежди, след като бяха отменени специалните субсидии, облагодетелстващи техните китайски конкуренти.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg