EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Китай: Промишленост и продажби над очакванията

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Китай: Промишленост и продажби над очакванията

mail17:02 | 17.11.2023прегледи 772 коментарикоментари 0


Икономическата активност в Китай през октомври се е засилила, като промишленото производство е нараснало с по-бърз темп, а продажбите на дребно са надминали очакванията. Това са окуражаващи сигнали за китайската икономика, която все още показва значителни зони на слабост въпреки изобилието от мерки за подкрепа, предаде Ройтерс. 

Втората по големина икономика в света се бори да постигне силно следпандемично възстановяване на фона на задълбочаващата се криза в сектора на недвижимите имоти, рисковете с дълговото равнище на регионалните правителства, бавния световен растеж и геополитическото напрежение. 
  
Промишленото производство на Китай е нараснало с 4,6 на сто на годишна основа през октомври, ускорявайки се спрямо темпа от 4,5 на сто през септември, сочат данни на Националното бюро за статистика. Темпът надминава очакванията за ниво от 4,4 на сто, изразени в анкета, проведена от Ройтерс, и е най-бързия от април. 

Продажбите на дребно са се увеличили със 7,6 на сто през октомври спрямо 5,5 на сто през септември, отбелязвайки най-бързия растеж от май. Анализатори очакваха темп от 7 на сто заради ниската база през 2022 г., когато ограниченията заради КОВИД-19 възпрепятстваха потребителите и бизнеса. 
  
Пътувания, които китайците са направили през празничната Златна седмица по-рано през октомври, обаче са били по-малко от очакваното от властите. Според икономисти потребителите са разтревожени за работните си места и растежа на доходите си на фона на несигурността на трудовия пазар. 

Китай засили усилията си за възстановяване след пандемията от КОВИД-19 в поредица стимулиращи мерки през последните месеци, макар че ефектът от тях засега е скромен. /БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037