EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Китай продължава да строи въглищни централи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Китай продължава да строи въглищни централи

mail14:02 | 02.03.2023прегледи 690 коментарикоментари 0


Китай е разрешил строителството на повече въглищни централи, откогато и да е преди, на фона на международните призиви за преход към чисти източници на електроенергия, предаде ДПА.

"Издаването на разрешителни, започването на строителство и обявяването на нови проекти в Китай се е ускорило силно през 2022 година, като броят на новите разрешителни е достигнал най-високото си равнище от 2015 година", се посочва в проучване, публикувано днес от Центъра за проучвания на енергията и чистия въздух (CREA) и Глобалния енергиен монитор (GEM).

Новият капацитет на тези въглищни централи е бил "шест пъти по-голям от този в целия останал свят", според проучването.

Общо 106 гигавата от нови въглищни проекти са били одобрени миналата година, което се равнява на около две големи ядрени централи седмично, сочи докладът.  

След големия недостиг на електроенергия през 2021 година китайските провинции, разчитащи най-силно на въглища, са се опитали да оправдаят новите проекти, твърдейки, че така гарантират "стабилността на електропреносната мрежа" и "интегрирането на възобновяемата енергия".

Авторите на доклада обаче отхвърлят това твърдение, подчертавайки, че централите ще работят постоянно на най-ниското си производствено равнище и определиха въпросните провинции като изоставащи по отношение на чистата енергия. 

Според доклада строителството на нови въглищни централи не означава задължително, че Китай пренебрегва климатичните си цели, но се  предупреждава, че значителното повишение на възобновяемите източници на електроенергия може да не компенсира увеличените въглеродни емисии от въглищните проекти. 

Международната общност се опитва да намали въглеродните емисии от изкопаеми горива като въглищата. Тези климатични ангажименти се подновяват всяка година на така наречената Конференция за климата на ООН.   

 БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg