EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Китай: Прогноза за +15 ръст през Q2

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Китай: Прогноза за +15 ръст през Q2

mail10:01 | 28.02.2020прегледи 1471 коментарикоментари 0


Китайската икономика ще отбележи скок след епидемията от коронавируса и ще нарасне с 15 на сто през второто тримесечие спрямо същото тримесечие година по-рано. Това прогнозира Джоузеф Лъптън от Джей Пи Морган Чейс (JPMorgan Chase) в ефира на Си Ен Би Си, предаде БТА.

Лъптън, който е глобален икономист на банката, допълни, че очаква отрицателен растеж от 4 процента за първото тримесечие, когато избухването на епидемията от новия коронавирус доведе до спирането на голяма част от икономиката на Китай.

Според Лъптън растежът от 15 на сто през второто тримесечие спрямо същите три месеца година по-рано ще бъде възможен отчасти заради дълбочината на спада през първото тримесечие.

Икономистът очаква и засилване на фискалните стимули на централната банка на Китай с цел да се подпомогне възстановяването на бизнеса.

През отминалия уикенд Международният валутен фонд (МВФ) обяви, че намалява прогнозата си за китайската икономика с 0,4 процентни пункта до 5,6 на сто, припомня Си Ен Би Си.

Според нашия основен сценарий обявените мерки се изпълняват и китайската икономика ще се върне към нормалното си състояние през второто тримесечие. Поради това въздействието върху световната икономика ще бъде относително слабо и кратковременно, посочи управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева при представянето на новата прогноза за втората икономика в света.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1014