EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Китай: Потребителските цени без промяна

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Китай: Потребителските цени без промяна

mail15:11 | 13.06.2023прегледи 704 коментарикоментари 0


Потребителските цени в Китай са останали почти без промяна през май, нараствайки с едва 0,2 на сто на годишна основа, обяви днес китайската Национална статистическа служба, цитирана от ДПА.

Стабилното равнище на инфлацията през май, което е в съответствие с очакванията на анализаторите, идва след изненадващ спад на цените с 0,1 на сто през април.

Междувременно низходящата тенденция при производствените цени се е засилила през миналия месец, като съответният показател се е понижил с 4,6 на сто на годишна основа, с малко повече от прогнозите на икономисти. Спадът през май е бил най-значителният от 2016 г., обясняват експертите на китайската статистика.

През април производствените цени намаляха с 3,6 на сто.

В светлината на последните икономически данни, експерти като Чжоувей Чжан, главен икономист в "Пинпойнт асет мениджмънт" (Pinpoint Asset Management), виждат риск от дефлация във втората по големина икономика в света.

На пръв поглед потребителите ще бъдат облагодетелствани при наличието на дефлация, тъй като ще трябва да плащат по-малко за стоки и услуги. Дефлацията обаче обикновено понижава печалбата на компаниите и създава опасност от понижаване на заплатите или съкращения.

Правителството си е поставило за цел средният годишен темп на нарастване на потребителските цени през 2023 г. да бъде около 3 на сто, припомня Ройтерс. През 2022 г. цените са се повишили с 2 на сто на годишна основа. 

"Все още смятаме, че затягането на пазара на труда ще окаже известен натиск за повишаване на инфлацията по-късно през годината, но все още ще остане в зоната на комфорт на политиците", каза Джулиан Еванс- Причард , ръководител на подразделението за Китай в "Кепитъл икономикс" (Capital Economics).

Правителственият таван от "около 3 на сто за основния лихвен процент е малко вероятно да бъде тестван, като ние се съмняваме, че инфлацията ще се превърне в пречка за увеличаване на политическата подкрепа", добави той. /БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158