EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Китай помага на засегнати отрасли

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Китай помага на засегнати отрасли

mail18:50 | 20.04.2022прегледи 944 коментарикоментари 0


Китай ще окаже финансова подкрепа на промишлени отрасли, компании и хора, засегнати от пандемията от Ковид-19 като част от мерките за смекчаване на икономическото забавяне, съобщи централната банка на страната, цитирана от Ройтерс.

Властите ще дадат указания на финансовите институции да разширят кредитирането и да предават печалбата си на реалната икономика, информира в комюнике на сайта си Китайската народна банка.

Финансовите институции трябва да подкрепят гъвкаво физическите лица, засегнати от Ковид-19, като разумно забавят погасяването на заемите и не регистрират просрочени кредити, според централната банка.

Финансовите институции трябва надлежно да купуват местни държавни облигации, за да подкрепят инвестиции в инфраструктура, съобщи Китайската народна банка. 

Китайската икономика се е забавила през март, тъй като потреблението, недвижимите имоти и износът са били тежко засегнати и са засенчили данните за по-бърз от очакваното растеж през първото тримесечие. Така вече отслабената от ограниченията заради Ковид-19 и войната в Украйна икономическа перспектива се е влошила допълнително.

Китай ще наложи минимални първоначални вноски и лихви по заеми за търговски помещения и ще посрещне резонните финансови нужди на компаниите за недвижими имоти и строителните фирми, за да подпомогне стабилизирането на пазара на недвижими имоти, съобщи централната банка.

Финансовите институции трябва активно да посрещнат финансовите нужди на транспортните и логистични компании и шофьори на камиони, за да подкрепят веригите за логистика и доставки, добави финансовата институция. 

До средата на април Китайската народна банка е изплатила печалба от  600 милиарда юана (94,31 милиарда долара) на централното правителство, равняваща се на съкращаване с 25 базисни пункта на изискванията за равнище на банковите резерви, информира централната банка. Тя добави, че е напът да изплати над 1,1 трилиона юана печалба тази година.

Пекин ще облекчи и процедурата за привличане на чуждестранен дълг от компаниите, като ще подобри използването на плащания с трансграничен юан и валутното хеджиране, уточни Китайската народна банка.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg