EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Китай плаши Лондон заради АЕЦ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Китай плаши Лондон заради АЕЦ

mail10:37 | 10.08.2016прегледи 748 коментарикоментари 0


Китай отправи най-строгото си предупреждение към Великобритания досега, че двустранните отношения се намират в „решаващ исторически момент“, заради отлагането от страна на Лондон на проект за атомна електроцентрала, на стойност 18 млрд. паунда, пише The Financial Times .
Китайският посланик във Великобритания Лиу Ксяоминг очерта ясна връзка между желанието на Пекин да види ранен старт на противоречивия проект в Хинкли Пойнт и бъдещето на взаимоотношенията между двете страни.
„В момента, взаимоотношенията между Китай и Обединеното кралство са критична историческа фаза… Надявам се Великобритания да държи вратата за Китай отворена“, заяви той пред изданието.
Ксяоминг изрази надежда, че британското правителство „ще продължи да подкрепя проекта в Хинкли Пойнт и ще достигне до решение възможно най-скоро, за да може той да бъде продължен гладко“.
Миналия месец Великобритания предприе стъпки за преразглеждане на ключовата сделка, при която китайски консорциум трябва да поеме частичното финансиране на електроцентралата, която трябва да бъде построена от френската компания EDF. Това хвърли съмнение върху „златната ера“ в двустранните отношения, обявено по време на посещението на китайския президент Си Дзинпин миналата година.
Отменяне на сделката за АЕЦ вероятно ще подкопае други планирани китайски инвестиции в страната. Инвестиционни сделки на стойност близо 40 млрд. паунда бяха сключени по време на посещението на китайския лидер.


Тагове: Китай, АЕЦ, Лондон
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4159