EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Китай планира 6G мрежа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Китай планира 6G мрежа

mail10:02 | 10.12.2019прегледи 747 коментарикоментари 0


Около 2030 г. Китай планира да изгради търговска 6G мрежа. С изследванията, които се извършват върху основните теории и тестове на 6G спектъра, страната ще бъде в състояние да трансформира своите предимства в 5G в добра база за следващото поколение ултрабърза безжична технология, предава "Радио Китай".

Междувременно, очаквайки по-яростни атаки от Вашингтон, в опит да бъдат подкопани усилията на Пекин за разработването на 6G, операторите и производителите на телекомуникационно оборудване в Китай поставят приоритет на преодоляването на зависимостта от американските доставки в своите 6G стратегии. Те също така са съветвани да се подготвят за по-нататъшно технологично разделяне от САЩ в ерата на 6G, според източници, близки до правителството.

„Имаме големи очаквания за следващото поколение безжични технологии, които ще бъдат разработени от Китай, смятаме, че китайските компании могат да имат по-голямо влияние в създаването на международни правила, както и че ще разчитаме по-малко на американски технологии", казва в интервю за в-к Global Times Лиу Гуан'и от изследователския институт на „Чайна мобайл". „Започнахме 5G проучвания по същество по едно и също време със САЩ и Европа. Сега планът ни за 6G идва по-бързо" от САЩ, отбелязва той, добавяйки, че Китай ще има предимствата на първопроходеца.

Пекин планира да пусне своята 6G мрежа около 2030 г., съобщиха източници, близки до китайското правителство пред Global Times. Очаква се международната индустриална организация, която управлява клетъчния стандарт, известен като 3GPP, да започне да изготвя 6G стандарти през 2025 година.

През ноември Китай официално стартира изследвания и разработки за 6G мобилна мрежа. Две работни групи бяха създадени с различни мисии – проучване на начините, по които ще се осъществява развитието на 6G и за изследване на технологичната еволюция на това поколение мрежи.

По думите на Лиу обаче, работата на „Чайна мобайл" по свръхбързата мобилна услуга е започнала по-рано. Идентифицирането на основните технологии за 6G мрежата стартира миналата година. В началото на 2019 г. е създаден вътрешен изследователски екип за 6G, ръководен от него. Друг телекомуникационен оператор – „Чайна телеком", също е започнал проучвания на 6G технологията през 2018 г., съобщи говорителят на компанията пред Global Times.

Лиу Гуан'и казва, че китайските телекомуникационни оператори и производителите на оборудване са много чувствителни към технологиите и са доста адаптивни. „Когато много хора по света все още са свързани с 4G мрежи, а 5G е в начален етап, ние взехме инициативата и разкрихме 6G планове, проправяйки пътя към налагането на потенциална технология от ново поколение, която е жизненоважна за определяне на бъдещата икономическа конкурентоспособност и прекрояване на глобалната икономическа гравитация", обяснява той.

Китайският технологичен гигант „Хуауей", който в момента е основна мишена на Вашингтон в търговската война с Китай, започна проучване на 6G технологията „много отдавна", заяви основателят ѝ Жън Джънфей в интервю за медиите през септември. Той уточни, че изследванията на 6G вървят паралелно с тези за 5G.


Тагове: 6G, Китай
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg