EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Китай отваря пробно три частни банки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Китай отваря пробно три частни банки

mail11:00 | 29.07.2014прегледи 755 коментарикоментари 0


Китайският банков регулатор одобри създаването на три нови банки, които ще бъдат изцяло финансирани от частни фирми, предаде Ройтерс. По този начин за първи път частни кредитни институции навлизат в сектора, доминиран от държавни гиганти.
Пекин отдавна обещава да отвори някои сектори, контролирани от държавата, за частни компании с цел да съживи браншове като железопътния транспорт, гражданските летища, пристанищата, добива на петрол и газ, телекомуникациите и банките. Напредъкът обаче е бавен, отбелязва Ройтерс.
Една от новите банки ще бъде в икономическата зона Цянхай, град Шънджън в южната китайска провинция Гуандун, и ще бъде финансирана от интернет гиганта Тенсент (Tencent) и две местни фирми.
Другите две банки ще бъдат във Вънчжоу, провинция Чжъцзян, ив северния пристанищен град Тянцзю, като ще се финансират от местни компании.
Банката в Шънджън, Вебанк (Webank), ще обслужва главно индивидуални клиенти и малки компании, посочи в съобщение на сайта на регулаторния орган неговият ръководител Шан Фулин, цитиран от ДПА.
Той допълва, че банката в Тянцзю ще се занимава с корпоративни клиенти, а финансовата институция във Вънчжоу - с малки компании и хора от селскостопанските райони. Фулин не посочва обаче кога ще започнат пробните периоди на работа на банките.БТА


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg