EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Китай ограничи износа на галий и германий

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Китай ограничи износа на галий и германий

mail09:45 | 07.07.2023прегледи 551 коментарикоментари 0


Китай планира да въведе контрол върху износа на някои метали, широко използвани в полупроводниковата индустрия, обяви китайското министерство на търговията. Ходът, предприет от Пекин, може да се тълкува като пореден залп в ескалиращата война за достъп до високи технологии между Китай и САЩ, съобщи Ройтерс.

Контролът, за който властите обясняват, че е насочен към защита на националната сигурност и интереси на Китай, ще изисква от компаниите разрешение за износ на някои продукти от галий и германий.

Ограничаващите мерки върху износа на редки елементи, които Пекин класифицира като стратегически, са предприети на фона на обмисляни от Белия дом нови рестрикции върху доставките на високотехнологични микрочипове за Китай.

САЩ и Нидерландия са готови да нанесат удар по китайските производители на чипове това лято, като допълнително ограничат продажбите на оборудване за производство на чипове от висок клас, част от усилията да се предотврати използването им за укрепване на китайската армия.

Експортните ограничения наложени от Китай, който трябва да влязат в сила от 1 август, ще се прилагат за осем продукта, свързани с галия - галиев антимонид, галиев арсенид, галиев метал, галиев нитрид, галиев оксид, галиев фосфид, галиев селенид и индогалиев арсенид.

Продуктите свързани с германий, попадащи в списъка, са германиев диоксид, германиев епитаксиален растежен субстрат, германиев слитък, германиев метал, германиев тетрахлорид и цинково-германиев фосфид.

Германий се използва в технология за инфрачервено излъчване, оптични кабели и слънчеви клетки.

Износителите ще трябва да преминат през процедури за получаване на лицензи за износ, пише в изявление на китайското търговско министерство.

Всеки, който изнася тези продукти без разрешение или изнася над разрешените количества, ще бъде наказан, предупреждава министерството.

Междувременно заместник-министърът на промишлеността политика на Южна Корея, Йон Джу Джу, заяви, че краткосрочното въздействие на китайския експортен контрол ще бъде ограничено, като ефектите ще бъдат компенсирани от държавни запаси и алтернативни доставки.

Южна Корея е водещ производител на чипове и министерството на промишлеността ще продължи да следи ситуацията, тъй като не може да изключи възможността Китай да разшири обхвата на своя контрол върху износа и на други материали, допълни Йон Джу Джу.

"Ние следим ситуацията в ключови страни като САЩ и Япония и ще положим максимални усилия, за да подготвим мерки за справяне дори с малко вероятни ситуации", каза заместник-министърът.

Той обясни още, че Китай не контролира изцяло доставките на германий в света, каквато пазарна позиция има спрямо някои редкоземни елементи.

Корейската корпорация за възстановяване на мините и ресурсите (KOMIR) разполага с около 40-дневен запас от галий, който местната промишленост може да използва, каза правителствен източник, запознат с въпроса, добавяйки, че има и различни други източници на германий.

Друг източник, представител на американски производител на полупроводници, каза пред Ройтерс, че компаниите бързат да реагират на обявените нови мерки.

След като ограниченията бяха обявени късно снощи, базиран в Китай производител на германий заяви пред агенцията, че цените на някои материали са скочили през нощта.

Китай е доминиращият производител на галий и германий. През 2022 г. най-големите вносители на продукти от галий от Китай са били Япония, Германия и Нидерландия, съобщи китайската медия "Цайсин", позовавайки се на митнически данни. Най-големите вносители на продукти от германий са били Япония, Франция, Германия и САЩ.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg