EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Китай ограничава износа на цивилни дронове

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Китай ограничава износа на цивилни дронове

mail16:45 | 04.08.2023прегледи 845 коментарикоментари 0


Китай налага ограничения върху износа на цивилни безпилотни летателни апарати с голям обсег. Китайските власти целят да защитят "националната сигурност и интереси" на фона на ескалиращото напрежение със САЩ, свързано с достъпа до модерни технологии, съобщиха световните агенции.

Мерките за контрол върху износа ще влязат в сила от 1 септември, за да се предотврати използването на дроновете за "не-мирни цели", пише в изявление на китайското министерство на търговията, в което се посочва, че износът на определени компоненти все пак ще остане разрешен, но не се пояснява какви ограничения конкретно ще се прилагат.

"Рискът някои граждански безпилотни летателни апарати с висока спецификация и висока производителност да бъдат преобразувани за военна употреба, непрекъснато нараства", пише още в изявлението.

Ограниченията ще се прилагат за дронове, които могат да летят извън естественото разстояние на видимост на операторите или да останат във въздуха за повече от 30 минути, и имат приспособления, които могат да хвърлят предмети. Подобни дронове тежат повече от седем килограма, уточнява китайското министерство.

Според ведомството "след началото на кризата в Украйна някои китайски компании за цивилни безпилотни летателни апарати доброволно преустановиха дейността си в области на конфликт". То обвини САЩ и западните медии в разпространение на "фалшива информация" относно износа на китайски дронове за Русия, информира АП.

В петък китайското правителство защити отношенията си с Русия като заяви, че те представляват "нормално икономическо и търговско сътрудничество". Това последва доклад на американското разузнаване, в който се твърди, че Пекин вероятно е предоставил на Русия оборудване, използвано в Украйна, което може да има военни приложения.

"Скромното разширяване на обхвата на контрола на дроновете от Китай този път е важна мярка за демонстриране на нашата позиция като отговорна голяма държава, за прилагане на глобални инициативи за сигурност и поддържане на световния мир", каза говорител на министерството, цитиран от Ройтерс.

Американски законодатели неотдавна съобщиха, че повече от 50 процента от дроновете, продавани в САЩ, са произведени от китайската компания "Ди Джей Ай текнолъджи" (DJI Technology Co), която произвежда и най-популярните дронове, използвани от агенциите за обществена сигурност в САЩ. БТА

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg